Denník N

Jak že nie som vo vláde? čudoval sa hokejista Lukáč. V týchto voľbách má viacerých nasledovníkov

Vincent Lukáč v roku 2010 skladá poslanecký sľub. Foto - archív TASR
Vincent Lukáč v roku 2010 skladá poslanecký sľub. Foto – archív TASR

Posledné dni zarezonovala kandidatúra bývalých tenistov Karola Kučeru a Jána Krošláka do parlamentu. Kým prvý drukuje maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, druhý kandiduje za dve strany. Nie sú však jediní, ktorí majú šancu uspieť vo februárových voľbách. O miesto v parlamente sa podľa zverejnených kandidátok politických strán uchádza trinásť bývalých športovcov.

Najviac – štyroch – k sebe stiahlo OĽaNO. Líder hnutia Igor Matovič dal šieste miesto Kučerovi, Krošlák má číslo 40, bývalá tenistka Romana Tabak je o štyri miesta nižšie a bývalému volejbalistovi Richardovi Nemcovi patrí 50. miesto.

Podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus politici vychádzajú z relatívne jednoduchého predpokladu, že ak športovkyňa či športovec dokáže na seba viazať zaujímavý počet fanúšikov daného športu, prenesie sa to aj do podpory v politike. „Samozrejme, je to príliš zjednodušujúce, ale v niektorých prípadoch to funguje,“ hovorí Slosiarik.

Sociológ Michal Vašečka upozorňuje aj na rozpoznateľnosť športovcov, ktorá je neporovnateľná s väčšinou politikov.

„V roku 1997 výskum Ústavu pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade SR priniesol zaujímavú informáciu: iba jedného politika poznalo sto percent populácie, a to Vladimíra Mečiara. Dnes by to spĺňali možno iba Robert Fico a Andrej Kiska. (…) Je veľmi pravdepodobné, že napríklad Miroslav Šatan dosahuje čísla rozpoznateľnosti, o ktorých môže prevažná väčšina politikov iba snívať – predpokladám, že na úrovni Fica a Kisku.“

Tittel sa prekrúžkoval do parlamentu

Okrem OĽaNO sa na športovcov spolieha aj SNS: ôsme miesto kandidátky patrí bývalému futbalistovi Dušanovi Tittelovi, ktorý sa v roku 2016 prekrúžkoval z 20. na 6. miesto a len vďaka preferenčným hlasom sa dostal do parlamentu.

Tittel patrí k aktívnym poslancom, počuť ho bolo pri novelizácii zákona o športe či pri kauze okolo štátnych znakov na dresoch hokejových reprezentantov pred tohtoročnými domácimi majstrovstvami sveta v hokeji.

SNS má na kandidátke aj svojho súčasného poslanca Tibora Jančulu; bývalému futbalistovi patrí 16. miesto. Na kandidátku sa dostal aj bývalý hokejový brankár Eduard Hartmann, a to na 78. miesto.

V končiacom sa volebnom období po iniciatíve SNS vznikol na ministerstve školstva post štátneho tajomníka pre šport, ktorý obsadil olympijský medailista v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie