Denník N

Nemecká politická kríza sa rozbieha len pomaly

Pád veľkej koalície kancelárky Angely Merkelovej nie je ani zďaleka istý, a to aj napriek agónii koaličných sociálnych demokratov.

Nemecká politická kríza nikdy nepripomína zúriaci, nezastaviteľný a nepredvídateľný lesný požiar. Začína sa tým, že strany konfliktu zaujmú nezmieriteľné pozície, ale časom vec prejde do štádia nudného a na detaily zameraného rokovania, ktoré sa často končí kompromisom. Zdá sa, že nejako podobne sa to skončí aj po tom, ako si koaliční sociálni demokrati do svojho vedenia zvolili dvoch odhodlaných ľavičiarov.

Nové vedenie, nové požiadavky

Keď Saskia Eskenová a Norbert Walter-Borjans viedli boj o vedenie strany proti ministrovi financií Olafovi Scholzovi a Klare Geywitzovej, o súčasnej vládnej koalícii sa vyjadrovali veľmi kriticky. Eskenová vyhlasovala, že nemá „žiadnu budúcnosť“. Opatrnejší Walter-Borjans povedal, že je „pevne presvedčený“ o tom, že nemôže dosiahnuť požiadavky SPD. To im pravdepodobne pomohlo dosiahnuť víťazstvo vo voľbách, ktorých sa zúčastnilo len 54 percent členov.

Ale ich sobotňajšie víťazstvo im nedáva mandát na to, aby vyviedli chorľavú stranu z vlády. Takéto závažné rozhodnutie by mala prijať stranícka konferencia v nasledujúcich dňoch. No hoci sú predstaviteľné aj prekvapenia, pravdepodobnejšie je, že sociálni demokrati sa rozhodnú skôr pre doplnenie koaličnej dohody z minulého roku.

V nedeľu noví lídri hovorili o revíziách, ktoré by radi presadili. Walter-Borjans sa zameral na vládny klimatický balíček. Rád by videl oveľa vyššie uhlíkové dane. Ďalej by v tejto súvislosti rád presadil vyššiu pomoc pre nízkopríjmové domácnosti.

Eskenová volala po vyšších výdavkoch na infraštruktúru, ktorá je už roky podvyživená. Aby zaplátala túto dieru, bude odhadom potrebovať asi 138 miliárd eur, čo by si však vyžadovalo koniec politiky „čiernej nuly“, teda vyrovnaného rozpočtu, ktorú väčšia koaličná strana, Kresťanskodemokratická únia kancelárky Angely Merkelovej, naďalej podporuje.

Bez charizmy, bez veľkého vplyvu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Komentáre

Teraz najčítanejšie