Denník N

Pellegrini s Kaliňákom po boku naznačil, ako by vyzeral Smer bez Fica

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér vystupuje, ako keby sa ho kauzy Smeru netýkali, pritom ich všetky zažil ako verný straník.

Takto si v Smere snem k 20 rokom strany nepredstavovali. Robert Fico, ktorý by inak bol hlavnou postavou, skončil v nemocnici. Už aj tak ponurú náladu zapríčinenú množstvom káuz a klesajúcimi preferenciami nemal kto zdvihnúť. Ficov prejav by bol určite burcujúci, až bojovný. Straníkom by ním aspoň na pár dní možno dodal optimizmus.

Namiesto predsedu predstavenie ovládol Peter Pellegrini. To, že práve on je najpravdepodobnejším Ficovým nasledovníkom, sa vie už dlho. O tom, ako by mohol Smer pod jeho vedením vyzerať, sa však dá len špekulovať. Pellegriniho prejav a najmä tlačová konferencia dávajú aspoň čiastočný obraz.

Ešte predtým si treba uvedomiť, že aj keď premiéra neobmedzovala Ficova prítomnosť, jeho tieň ako zatiaľ jasného lídra áno. Preto aj keby sa Pellegrini chcel viac vyhraniť voči minulosti strany, nemohol by to urobiť naplno. Jeho vystúpenia však nedali veľa dôvodov myslieť si, že by to plánoval. Najlepšou časťou bolo opakované a jednoznačné vylúčenie spolupráce s fašistami.

Inak bol Pellegrini obklopený starou gardou Smeru. Na tlačovke dokonca mal okrem neho významnejšiu úlohu iba Robert Kaliňák, ktorý smrteľne vážne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Pellegrini

Smer

Komentáre

Teraz najčítanejšie