Denník N

Volkswagen a 10 ďalších firiem má štátu doplatiť daň, spolu za 26 miliónov eur

Bratislavský závod Volkswagenu. Foto – TASR
Bratislavský závod Volkswagenu. Foto – TASR

Špeciálna jednotka na cezhraničné zdaňovanie funguje tri roky, štátu sa už vypláca.

Keď sa položí otázka, na ktorej dani uniká štátu najviac peňazí, asi každý odpovie, že na DPH. Príjmy štátu z daní sa však znižujú aj tým, že firmy presúvajú zisky z jednej krajiny do inej. Na Slovensku tak zaplatia nižšiu daň, ako by v skutočnosti mali podľa toho, koľko tu naozaj zarobili.

Finančná správa sa cezhraničnému znižovaniu ziskov poriadne venuje necelé tri roky. Jej kontrolóri doteraz ukončili takúto kontrolu v 25 firmách.

Jedenástim z nich následne daňoví kontrolóri dorubili daň spolu vo výške 26 miliónov eur. Pre lepšiu predstavu, je to asi toľko, čo chce štát získať od firiem poslednými zmenami v odpisoch strojov.

Celkovo daniari otvorili 89 kontrol spojených s cezhraničným zdaňovaním, väčšinu z nich ešte neukončili.

Najhoršie v kontrole podľa našich informácií dopadol bratislavský Volkswagen.

Finančná správa a ani automobilka o tom oficiálne nehovoria. „Informácie týkajúce sa konkrétnych daňových subjektov sú predmetom daňového tajomstva a Finančná správa sa k nim nemôže vyjadrovať,“ uviedla jej hovorkyňa Patrícia Macíková.

Daniari nezverejňujú ani to, z akých sektorov sú firmy.

Volkswagen uviedol, že „si plní všetky daňové povinnosti v plnej výške a načas“. V roku 2013 zaplatil štátu na daniach 17,7 milióna eur, údaj za rok rok 2014 firma zverejní aj s výročnou správou.

Na otázku, akú veľkú daň a prečo im štát dorubil, podnik neodpovedal.

Volkswagen je jednou z našich najväčších firiem, ku koncu minulého roka zamestnával 9900 kmeňových zamestnancov. V máji spustil do prevádzky novú karosáreň za 600 miliónov eur. Z pásov bratislavského závodu schádzajú úspešné modely Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Seat Mii a Škoda Citigo, no firma priznáva na Slovensku zisk len približne vo výške troch percent obratu.

Slovenský Volkswagen mal v roku 2013 obrat 6,5 miliardy eur a vlani 6,17 miliardy eur. Firma zakončila vlaňajší rok so ziskom pred zdanením 196 miliónov eur, rok predtým mala hrubý zisk 176 miliónov eur.

Ako firmy platia nižšie dane

Finančná správa v snahe znížiť úniky daní, ktoré vznikajú odlievaním profitu do zahraničia, vytvorila aj s pomocou zahraničných odborníkov tím asi 80 ľudí.

Kontrola takzvaného transferového oceňovania je zložitá a trvá dlho. Daniari potrebujú vedieť o podniku mnoho podrobností, aby vedeli určiť, či jeho ceny smerom von aj dnu z podniku sú trhové.

„Je paradoxné, že práve veľké nadnárodné spoločnosti síce v absolútnych číslach odvádzajú obrovské dane, ale z hľadiska toho, čo majú naozaj zdaniť, je to iba zlomok,“ povedala viceprezidentka Finančnej správy Dana Meager, ktorá tím kontrolórov – špecialistov dávala dokopy.

Poznatky jej jednotky hovoria, že najčastejšie si veľké firmy znižujú dane neúmerne vysokými nákladmi na vnútropodnikové služby, úvery a reklamu. Mali tiež nesprávne nastavené ceny tovarov, služieb, úverov v cezhraničných transakciách závislých, teda spriaznených osôb. To znamená, predajné ceny boli podhodnotené, nákupné zase nadhodnotené.

Napríklad, dcérska firma na Slovensku si od zahraničnej matky vypýta menej peňazí za komponenty, ktoré jej dodá, ako by naúčtovala inej zahraničnej firme. Vytvorí tak nižší zisk a štátu zaplatí nižšiu daň. Alebo si zahraničná matka od slovenskej dcéry môže pýtať za poskytnuté služby vyššiu cenu, ako by si pýtala od iného odberateľa. Dcéra tak má vyššie náklady, ako by mala mať, a to jej zníži zisk. Štátu tak opäť odvedie nižšiu daň zo zisku.

“Áno, má zmysel robiť takéto kontroly. Určite je to problém a nemusí sa to týkať iba veľkých nadnárodných spoločností, ale aj domácich firiem,” hovorí šéf Slovenskej komory audítorov Ondrej Baláž.

“Niekedy je však ťažké posúdiť, či ide o špekuláciu alebo nie. V rámci holdingu zvykne byť nastavená cenová politika a ceny môžu byť odlišné od tých, čo sú v krajinách, kde má firma dcérske spoločnosti. Stanovenie cien nemusí byť vždy iba účelové,” hovorí Baláž.

Kto zaplatil na daniach najviac

Štát vyberal doteraz od firiem na dani z príjmov necelé dve miliardy eur, v tomto roku to má byť viac, asi 2,16 miliardy eur, začali sa už platiť daňové licencie. Štát má najväčšie príjmy z DPH, ročne je to asi 4,7 miliardy eur.

Ministerstvo financií ešte vo februári zverejnilo na svojom webe zoznam firiem, ktoré zaplatili štátu najvyššie dane za rok 2013. Ministerstvo vychádzalo z údajov, ktoré firmy posielajú do Registra účtovných závierok. Zoznam tak nebol úplný a mal sa dopĺňať.

Medzi firmy, ktoré odviedli štátu najväčšiu daň, patrí eustream, Kia, Slovenské elektrárne, Slovak Telekom, Orange. Do prvej dvadsiatky sa zmestil aj Volkswagen, ktorý zaplatil štátu 17,7 milióna eur.

Treba ešte dodať, že poradie spoločností v zozname nehovorí o tom, ktorá je lepšia a naopak. Hovorí iba o tom, ktorá firma akú výšku dane odviedla štátu v roku 2013.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie