Denník N

Štátny tajomník Krajňák: Vrtuľník nemohol zachraňovať ľudí. Panely sa našli aj 50 metrov od bytovky

Peter Krajňák. Zdroj - TASR
Peter Krajňák. Zdroj – TASR

Súčasťou krízového štábu v Prešove je aj štátny tajomník ministerstva školstva a poslanec za mesto Prešov Peter Krajňák (Most-Híd). V rozhovore vysvetľuje, prečo nemohol ľudí zachraňovať vrtuľník a čo spôsobili zaparkované autá.

Prečo došlo k výbuchu?

Zatiaľ sa príčiny hľadajú. Na krízovom štábe bolo 36 ľudí: hasiči, plynári, záchranné zložky, boli tu aj elektrikári, ale príčina sa nedá určiť.

Hypotézou boli výkopové práce v okolí.

Stavebné práce sa v okolí bytovky robili, ale doteraz nie je jasné, či boli príčinou.

Ako je to so šiestimi zadržanými osobami? Kto sú?

Toto krízový štáb neriešil, to je vec vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní. Policajný zbor bol prítomný na krízovom štábe, ale nebolo to vecou rokovania.

Hasiči hovorili o tom, že práce skomplikoval zlý stav bytovky. V roku 2017 tam prebehla rekonštrukcia, ktorá nebola v zhode s bezpečnostnými predpismi. Čo na to hovoríte?

Musia sa dať dokopy všetky dokumenty, ktoré sa bytového domu týkajú. Prebieha zhromažďovanie dokumentov, sú veci, ktoré treba preveriť. Predpokladám, že v najbližších dňoch budú orgány činné v trestnom konaní v tejto veci konať.

Aké problémy zlá rekonštrukcia spôsobila?

To sa teraz nedá povedať. Faktom je, že výbuch spôsobil nemožnosť zásahu vrtuľníka. Veľa ľudí sa pýtalo, či sa nedalo ľudí zlaniť, ale vrtuľník podľa informácií od armády nemohol vzlietnuť. Dôvodom bolo zlé počasie aj to, že podľa hasičov stále dochádzalo k výbuchom v budove. Dokonca jeden kus panelu je vzdialený približne 50 metrov od bytovky. Bolo by veľmi nebezpečné pustiť tam vrtuľník a vojakov, ktorí by zlaňovali.

Keby bola bytovka v poriadku, schodisko by sa neprepadlo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Výbuch plynu v Prešove

Slovensko

Teraz najčítanejšie