Denník N

Fico: Policajti zakročili profesionálne, nezastávajte sa neonacistov

Minister a jeho premiér. Foto – TASR
Minister a jeho premiér. Foto – TASR

Premiér Robert Fico a mininister vnútra Robert Kaliňák ocenili policajtov, ktorí v sobotu zasiahli proti radikálom v Bratislave. Video, ktoré zverejnil denník SME, podľa nich zobrazuje štandardný zákrok.

Sobotný zásah polície proti skupinám radikálov, ktorí sa odtrhli z protiimigrantskej demonštrácie a napadli divákov cyklistických pretekov či arabskú rodinu, bol profesionálny a dobre zorganizovaný.

Stoja si za tým minister vnútra Robert Kaliňák aj premiér Robert Fico, ktorí dnes dopoludnia niekoľkým zasahujúcim policajtom odovzdali ocenenia. Boli medzi nimi aj dvaja policajti, na ktorých neonacisti zaútočili slzným plynom.

Kaliňák nevidí nič zlé ani na zákroku proti jednému z demonštrantov, ktoré na videu zverejnil denník SME. Policajti muža kopú a udierajú obuškami, aj keď už leží na zemi. „Na tom videu nevidím nič, čo by bolo v rozpore so zákonom, ten zákrok bol absolútne v poriadku,“ povedal.

„Tí ľudia sú ozbrojení a nebezpeční a my sme v minulosti o niekoľkých policajtov prišli, lebo sme neboli dosť opatrní.“

Fico: Ste úžasní

Kaliňák hovorí, že pri takomto zákroku platia jasné pravidlá: podozrivý má ležať na zemi, ruky mať za hlavou, počítať čísla, a pokiaľ to nerobí, je upozorňovaný do chvíle, pokým začne.

„Na tom videu sme nevideli nič, čo tomu predchádzalo, ani čo v tej chvíli robil,“ vysvetľoval. „Podľa toho, čo som videl, išlo o štandardné pacifikovanie niekoho, kto kladie aktívny odpor.“

Premiéra spochybňovanie policajnej akcie nahnevalo. „Vy ste fakt úžasní,“ oprel sa do novinárov.

„Za každú cenu chcete znevážiť konanie policajtov. Prestaňte s tým. Je nonsens, aby ste to robili po takomto zásahu policajtov, ktorý ochránil Bratislavu, ktorý udržal dav pohromade bez toho, aby došlo k ďalším násilnostiam. Toto neoceníte. Bola to profesionálna robota a my si za policajtmi stojíme.“

Pochody chcú obmedziť

Premiér zopakoval, že s Kaliňákom debatujú o tom, ako pochody neonacistov obmedziť.

„Žiadne ľudské právo nie je absolútne. Nikto nechce zakazovať realizáciu základných ľudských práv, ako je právo na zhromažďovanie, ale pokiaľ existuje bezpečnostné riziko, ak by malo dôjsť k poškodeniu majetku alebo útoku na ľudí, je to dôvod na obmedzenie takéhoto práva.“

Ak takúto zákonnú úpravu prijmú, rozhodnutie o prípadnom preventívnom zákaze zhromaždenia by malo zostať na obciach a mestách. Tie teraz môžu demonštráciu zakázať len počas jej priebehu, ak sa počas nej porušujú zákony.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie