Denník N

Mafia nám ovládla štát. Neznesiteľná podobnosť vraždy novinárky na Malte so Slovenskom

Demonštrácia vo Vallette. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Demonštrácia vo Vallette. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Reportáž z ostrova, ktorým podobne ako Slovenskom otriasla vražda investigatívnej novinárky. Dva roky po vražde jej okolnosti dobehli aj premiéra Josepha Muscata.

Našu krajinu vlastní mafia. Veta, ktorú na Slovensku počuť po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej často, je teraz obľúbenou frázou aj medzi obyvateľmi najmenšieho štátu EÚ.

Dva roky po vražde investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej sa vyšetrovanie na Malte dramaticky pohlo a ešte donedávna neotrasiteľná pozícia premiéra Josepha Muscata, o ktorom novinárka písala, sa začala rúcať.

Malý ostrovný štát v Stredozemnom mori neďaleko Sicílie a afrických brehov práve čelí obrovskej ústavnej politickej kríze. Európski politici premiéra nepriamo vyzývajú na odchod a protestujúci sa vrátili znovu do ulíc.

Boli sme sa pozrieť, v čom je prípad Daphne podobný a zároveň odlišný ako ten slovenský. Prečo ani ju štát neochránil a ako silné je na Malte prepojenie mafie na štát.

Slováci na Malte

Malta je známa aj ako daňový raj, v ktorom podnikal aj Marian Kočner obvinený z objednania Kuciakovej vraždy.

Po vyše dvoch rokoch vyšetrovania prelom v policajnom vyšetrovaní ukázal prepojenie obávaného magnáta Yorgena Fenecha na najbližších ľudí okolo maltského premiéra. Fenech je momentálne podozrivý, že si vraždu novinárky objednal, a nachádza sa v maltskom väzení.

Ukázalo sa tiež, že z maltskej polície a priebehu vyšetrovania unikali informácie vďaka ľuďom z premiérovho úradu – podobne ako na Slovensku vďaka nitrianskemu podnikateľovi Norbertovi Bödörovi, ktorý financoval sledovanie slovenských novinárov. Keď sa ho chystali zadržať, prihlásil sa dopredu na polícii sám.

Je nedeľa štyri hodiny poobede. Na Malte je 19 stupňov, slnko príjemne hreje a odráža sa na hladine okolo jácht ukotvených v prístave. Nebyť ozdobených stromčekov a koledy Tichá noc, ktorá hrá na korze tejto bývalej britskej kolónie, nič tu vianočnú atmosféru nepripomína.

V centre hlavného mesta Valletta sa pred parlamentom schádzajú protestujúci. „Mafia, vrahovia!“ sú teraz ich obľúbené slogany.

Požadujú okamžitú demisiu premiéra Muscata. Ten svoj odchod zdržuje a argumentuje v štýle pozrite, vyšetrovanie sa konečne pohlo. Medzi demonštrantmi je aj syn zavraždenej novinárky Matthew a jej sestra Corinne Vella.

Rodina maltskej novinárky je presvedčená, že premiér odďaľuje svoj odchod, aby si zabezpečil beztrestnosť. A nie sú sami, kto si to myslí.

Sestra zavraždenej novinárky Corine Vella. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Spravodlivosť pre Daphne. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Študentka Tiziana si chodí pripomínať Daphne často. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Demonštrácia vo Vallette. Prišiel aj syn novinárky Matthew (v popredí). Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Demonštrácia vo Vallette. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Pred Bombovou bránou, ktorou sa vchádza do hlavného mesta Malty blízko parlamentu, sa v skorých ranných hodinách objavil nový plagát s textom v maltčine (na ostrove sa okrem neho používa ako oficiálny jazyk aj angličtina) Il-Mafja ta‘ Kastilja.

Teda niečo ako mafia vládne. Kastilja je palác, v ktorom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie