Denník N

Florbalistka v práci rieši hypotéky, večer trénuje a miesto dovolenky má majstrovstvá sveta

Florbalistka Denisa Ferenčíková. Foto TASR - Radovan Stoklasa
Florbalistka Denisa Ferenčíková. Foto TASR – Radovan Stoklasa

Slovenky v základnej skupine MS prehrali so Švédskom 1:23, zdolali Lotyšsko 7:5 a prehrali s Českom 3:19.

Florbal je na Slovensku masovým, ale nie profesionálnym športom. Bezstarostne ho môžete hrať popri štúdiu, stačí si kúpiť špeciálnu hokejku a prenajať telocvičňu. Ak však chcete na nejakej úrovni pokračovať aj po škole a zároveň myslieť na budúcnosť, musíte si začať deliť čas.

Napríklad tak, že si každý večer nastavíte budík na 5:30, idete do práce, kde skončíte okolo tretej, a potom sa vrátite domov. Niečo navaríte, no namiesto oddychu vás čaká florbalový tréning a po návrate domov krátka regenerácia a spánok.

Práve sme opísali bežný deň slovenskej florbalistky Denisy Ferenčíkovej, ktorá je dlhoročnou oporou reprezentácie. Žije v Ostrave, pracuje v banke a florbal hráva za prvoligové Vítkovice.

„Keď idem po tréningu domov a ťahám so sebou veci, občas si poviem, dokedy to ešte budem robiť. Ale beriem to skôr ako niečo, čo ma napĺňa. Neviem si predstaviť, že by som prišla z práce a nevedela by som, čo mám robiť,“ povedala Denníku N pred odletom na prebiehajúce majstrovstvá sveta.

Príbeh Denisy Ferenčíkovej dobre ilustruje príbeh celej slovenskej reprezentácie, ktorá práve hrá na majstrovstvách sveta. Po jeho prečítaní možno lepšie pochopíte, prečo prehra 1:23 so Švédskom nie je takou blamážou, ako by sa mohlo zdať.

Čerpá dovolenku

Ferenčíková pochádza z Tvrdošína, kde aj začala s florbalom. Po strednej chcela študovať ekonomickú školu, no ak nechcela skončiť s florbalom, nemala príliš na výber. Vybrala si Ostravu, pretože ju lákala možnosť výkonnostne sa posúvať.

Za Vítkovice hrá s krátkou prestávkou jedenásť rokov. Aj keď Česko patrí vo florbale medzi najlepšie krajiny na svete, ani tam hráčky nedostávajú výplaty. Kluby im poskytnú kvalitné zázemie a vybavenie, ale hrajú zadarmo.

Ferenčíkovú živí práca špecialistky na hypotéky. Ak chce reprezentovať, musí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie