Denník N

Škole v Prešove tlaková vlna vybila okná. Nechcem si ani predstaviť, že by deti boli na chodbách, vraví riaditeľka

Riaditeľka Zuzana Peržeľová pred rozbitými oknami. Foto – N
Riaditeľka Zuzana Peržeľová pred rozbitými oknami. Foto – N

Keď prídu žiaci v utorok do školy na Mukačevskej ulici, budú mať výhľad na zdemolovaný panelák. Súkromnej základnej škole tlaková vlna rozbila šesťdesiat okien. V paneláku, kde došlo k výbuchu, bývali dvaja žiaci a školník.

Riaditeľka Zuzana Peržeľová vysvetľuje, ako sa škola s nešťastím popasovala. Napríklad, že im pomohol aj daňový úrad: „Stala sa taká milá vec – daňový úrad si robil večierok, a keď zistili, čo sa stalo, všetko jedlo z večierka doniesli sem, pre hasičov a policajtov.“

Výbuch nastal o 12:13, vyučovanie zrejme bolo v plnom prúde. Ako si na to spomínate?

Bol to pohodový deň, ráno sme si rozdali „mikuláša“, všetci mali pohodové hodiny. Zrazu nastal výbuch. V prvom momente mi napadlo, či to nie je nejaké lietadlo alebo či niečo nebuchlo v škole. Rýchlo som vybehla z riaditeľne a všade na chodbe som videla sklo. Tlaková vlna nám rozbila átriové sklá, ktoré majú rozmer 1,9 x 1 meter, sú to obrovské okná. Okná boli porozbíjané po celej škole. Zdesila som sa. Rýchlo sme vyhlásili, aby žiaci ostali v triedach, a aspoň provizórne sme pozhŕňali sklo na kôpky, aby sa nezranili. Obrovským šťastím v nešťastí bolo, že deti boli v čase výbuchu v triedach. Ani si nechcem predstaviť, čo by sa stalo, keby boli počas prestávky na chodbe.

Ako reagovali žiaci na výbuch?

Učitelia ich upokojovali, ale som prekvapená,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Výbuch plynu v Prešove

Slovensko

Teraz najčítanejšie