Denník N

Prokuratúra nemá robiť PR podvodníkom

Ruský model prokuratúry je zdrojom nedôvery v štátne inštitúcie. 

Autor je zakladateľ strany Maďarské fórum

Konanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku nie je v súlade s etikou ani so zákonnosťou.

  1. V prípade Glance House konal Trnka v Kočnerovom záujme.
  2. Natáčal na skrytú kameru ministra Počiatka. Všetci sme videli a počuli ako sa dohadujú „pol-pol“. Ich prioritným záujmom bolo vlastné dobro a obohatenie sa.
  3. V prípad Gorila nám nahrávka rozhovoru generálneho prokurátora len potvrdila jeho pozíciu poskoka.
  4. Podieľal sa na šikane Hedvigy a jej vyštvaní z vlastnej krajiny.

Je smutné, že generálny prokurátor, ktorý má byť ochrancom zákonnosti, koná protiprávne a poškodzuje záujmy štátu.

Napriek všetkým dôkazom o pochybeniach je bývalý generálny prokurátor Trnka aj naďalej prokurátorom a jeho disciplinárne konanie sa pre procesné chyby minulo účinku.

Stojí za zmienku pripomenúť si, ako sa súčasný generálny prokurátor Čižnár dostal do tejto funkcie.

Threema odkryla, že Kočner a istý predstaviteľ finančnej skupiny prispeli na kúpu poslancov, aby bol Trnka opakovane zvolený. Chvalabohu, nevyšlo im to. Bolo to síce iba o jeden jediný hlas, ale to stačí. V parlamente bol vtedy (za vlády Ivety Radičovej) poslancami zvolený Jozef Čentéš. Čentéš však Smeru nevyhovoval, nebol ochotný ohýbať pravdu. Smer mu teda so súčinnosťou vtedajšieho prezidenta Gašparoviča a Ústavného súdu zabránil nastúpiť do funkcie. Legitímne zvolený prokurátor Čentéš nebol vymenovaný. Po zmene vlády a nástupe druhej Ficovej vlády bol zvolený Ficov spolužiak Čižnár. Ten Trnku chránil a aj dnes chráni obštrukciami.

Je namieste si položiť otázky: Prečo prokuratúra nekoná dôkladnejšie a promptnejšie? Sú procesné chyby zámerné?

Nech už je to akokoľvek, nadišla chvíľa na úplnú reformu. Naša krajina si zaslúži niečo lepšie. Prokuratúra a prokurátori majú dbať na dodržiavanie zákona a nie robiť PR „podvodníkom“.

Nech už je volebným lídrom Smeru ktokoľvek, zodpovednú zmenu nevykoná. Predsedom strany, ktorý drží v rukách opraty, je stále Fico. Záujmom Smeru nikdy nebude, aby sa prišlo na pochybenie jeho nominantov, prípadne sa odhalili korupcia, klientelizmus či rozkrádanie štátneho majetku.

Smrť Kuciaka a jeho snúbenice je výsledkom nekonania polície, prokuratúry a súdov v čase, keď konať mali. Veď keby tých, čo rozkrádajú štát, obvinili a odsúdili včas, tak by Ficov sused (Kočner) nenabral odvahu objednať si vraždu nepohodlného novinára.

Robert Fico a jeho politická strana Smer sa účinne zapojili do rozvratu prokuratúry, pošliapali dohľad nad zákonnosťou a prispeli k prerazeniu morálneho dna.

Preto očakávať, že Ficov spolužiak Čižnár bude konať voči Trnkovi a Počiatkovi, je viac ako naivné. Nie je možné vyberať tehličky z múru, lebo sa systém zosype. A to Smer predsa nechce. No občania si zaslúžia právny štát, a teda celkovú reformu prokuratúry. Každý hlas vo voľbách je potrebný a môže byť rozhodujúcim. Slovensko musí zmeniť smer a prinavrátiť sa k demokracii a právnemu štátu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie