Denník N

Prahu čaká tretia veľká demonštrácia, Babiš rozpráva, že si želajú jeho smrť

Pohľad na zaplnenú Letenskú pláň. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Pohľad na zaplnenú Letenskú pláň. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Česká opozícia si minulý týždeň zvolila veľmi originálnu taktiku, ako využiť oslabenie premiéra Andreja Babiša po obnovení jeho trestného stíhania a problémoch s auditom Európskej únie. Pohádala sa sama medzi sebou.

Táto epizóda možno pomôže vzdialenejším pozorovateľom pochopiť obrovský úspech hnutia Milión chvíľok pre demokraciu, ktorému sa už dvakrát podarilo zaplniť pražskú Letnú zhruba štvrť miliónom protestujúcich. Tí cítia potrebu dať najavo nespokojnosť s vládou tandemu Andrej Babiš – Miloš Zeman.

Hnutie zrejme privedie do ulíc ďalšie desaťtisíce Čechov aj dnes. A znovu bude žiadať demisiu Andreja Babiša.

Na čele Milióna chvíľok stojí 26-ročný študent teológie a filozofie Mikuláš Minář. Jeho poznávacím znamením je horčicovo-žltý pletený sveter ako od babičky. Táto štylizácia nápadne pripomína vodcu novembrovej revolúcie z roku 1989.

Zapálený mladík však vytrvalo opakuje, že neplánuje svoje hnutie pretaviť do politickej strany. Úspech Milióna chvíľok však aj tak zo všetkého najviac vzbudzuje otázku, čo bude s tou časťou českého politického spektra, ktorá podporuje ponovembrový demokratický vývoj.

Či sa udržia už zabehnuté stredové a pravicové politické strany, alebo sa týchto voličov ujme nejaké nové hnutie, podobne ako na „druhej strane“ voličov ČSSD a KSČM teraz obhospodaruje Babišova strana ANO.

Novembrový reštart

Ako sme už naznačili, Milión chvíľok sa hlási k odkazu lídrov Novembra. Mnohým Čechom vlastne ponúka akýsi novembrový reštart či druhý pokus pre českú demokraciu – alebo skôr vytvára ilúziu, že je to možné a tiež potrebné.

„Tridsať rokov po Nežnej revolúcii demokracia neprekvitá,“ začína Milión chvíľku svoju výzvu citátom prezidenta Václava Havla. „Chceme politikov, ktorí rešpektujú demokratické pravidlá a inštitúcie, neklamú, nekradnú, nestrašia a nie sú v konflikte záujmov,“ píše sa v nej ďalej.

Líder hnutia Milión chvíľok pre demokraciu Mikuláš Minář. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Organizátori masových protestov tiež zdôrazňujú, že „chcú žiť v štáte, v ktorom sa darí slobode a spravodlivosti, je zdravý a kde každý môže žiť bez strachu, dôstojne a rád“.

Manifest už podľa posledných informácií podpísalo 150-tisíc ľudí.

Od začiatku sa snaží osloviť aj ľudí mimo Prahy, ktorá tak či tak volí prevažne proti Babišovi a Zemanovi. Práve rozdelenosť krajiny na regióny a bohatú metropolu, ktorá kvalitou života uteká zvyšku krajiny, je podľa sociológov jedným z najväčších problémov Česka. Demonštrácie pod hlavičkou Miliónu chvíľok prebiehajú aj v ďalších českých a moravských mestách.

Aj utorkový protest, ktorý sa odohrá v srdci českej metropoly na Václavskom námestí, bude mať ambíciu osloviť mimopražských občanov. Po prejavoch sa demonštranti vydajú k Hlavnému nádražiu, ktoré chcú zaplniť transparentmi a letákmi. Nemá to znamenať pritvrdenie v podobe nejakej blokády.

„Cestujúcim umožníme odchádzať aj prichádzať, každému však ponúkneme leták, ktorý im vysvetlí Babišov konflikt záujmov, bude žiadať jeho demisiu a pozve ich na ďalší protest,“ hovoria organizátori protestu.

Vodňanské kura

Príbeh Milióna chvíľok sa podľa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie