Denník N

Gyula Bárdos: Maďari boli vždy na dobrej strane, chceme zase prispieť k zmene

Gyula Bárdos. Foto N - Tomáš Benedikovič
Gyula Bárdos. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hnevá ma delenie na „dobrých Maďarov“, ktorým má byť Béla Bugár, a „zlých Maďarov“, teda nás, hovorí volebný líder Maďarskej komunitnej spolupatričnosti Gyula Bárdos. „Neovláda nás Viktor Orbán, netreba sa nás báť,“ dodáva.

Gyula Bárdos (61) je člen predsedníctva Strany maďarskej komunity (SMK), šéf Csemadoku a volebný líder Maďarskej komunitnej spolupatričnosti, volebnej strany SMK, Maďarského fóra a hnutia Spolupatričnosť. V rozhovore hovorí:

  • prečo sa SMK nedohodla na spoločnom postupe s Mostom,
  • či verí Bélovi Bugárovi, že Most by už nevládol so Smerom,
  • či by so Smerom nevládla jeho strana,
  • či je SMK závislá od Viktora Orbána a čo hovorí na útoky maďarských médií na prezidentku Zuzanu Čaputovú
  • aj či by presadzoval územnú autonómiu na juhu.

V polovici októbra to vyzeralo, že sa vedenie SMK dohodlo s Mostom na spoločnej kandidátke, existoval už aj názov, Strana regiónov Most MK. O pár dní však dalo predsedníctvo vašej strany Mostu košom. To vyzerá, že ste Bélu Bugára prekabátili, nie?

Nie. Žiadna dohoda nebola. Bol som pri rokovaniach ešte vo fáze, keď bol pri rokovaniach aj Béla Bugár. Existovala snaha zo strany SMK aj Mosta vytvoriť volebnú stranu zo satelitnej MKDA. No my sme to vnímali ako projekt, v ktorom by sa mohlo spojiť všetkých päť maďarských strán, nielen SMK, Most a MKDA, ale aj Maďarské fórum a Spolupatričnosť. Žiadna dohoda však nebola, išlo len o návrh pre predsedníctva SMK a Mosta.

Predsedníctvo SMK nakoniec tento návrh odmietlo. Prečo?

Už počas rokovaní mi bolo jasné, že Béla Bugár nechce, aby na spoločnej kandidátke bolo aj Maďarské fórum Zsolta Simona a strana Spolupatričnosť. Chcel sa na nich vykašľať. My sme trvali na tom, aby tam boli všetci. Preto hovorím, že neexistovala žiadna dohoda, ale len návrh na dohodu.

Vy osobne ste na predsedníctve SMK hlasovali proti návrhu na dohodu s Mostom?

Všetci hlasovali proti. Nechceli sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie