Denník N

Útočník zabil v ostravskej nemocnici šesť ľudí, na úteku sa zastrelil

Foto - Vladimir Prycek/CTK via AP
Foto – Vladimir Prycek/CTK via AP

Muž strieľal na pacientov v čakárni. Ide o druhú najtragickejšiu streľbu v histórii Česka.

Krátko po siedmej hodine ráno vo Fakultnej nemocnici v českej Ostrave útočník zastrelil šiestich ľudí. Páchateľom bol podľa polície 42-ročný muž z Opavska, ktorý sa na úteku strelil do hlavy.

V čakárni ostravskej traumatológie strieľal muž z nelegálne držanej zbrane. Na mieste udalosti zostalo päť mŕtvych, šiesty zomrel na operačnej sále. Ďalší traja ľudia sú zranení – jeden bol popoludní v kritickom stave, ďalší dvaja boli mimo ohrozenia života.

Strelcovi sa z nemocnice podarilo utiecť, polícia preto vyhlásila pátranie po podozrivom a krátko na to policajný vrtuľník našiel jeho auto. „Polícia vypátrala vozidlo, z miesta nálezu sa ozvala streľba. Zisťujeme totožnosť muža, ktorý sa pred zásahom polície strelil do hlavy,“ oznámila polícia na Twitteri. Neskôr oznámila, že 42-ročný strelec je mŕtvy.

Moravskosliezsky policajný riaditeľ Tomáš Kužel po zásahu spresnil, že páchateľ bol nájdený v okolí Opavy. Podozrivý sa vraj zastrelil vo chvíli, keď zistil, že policajný vrtuľník odhalil jeho vozidlo. Páchateľa sa podľa ministra vnútra Jána Hamáčka ešte pol hodiny snažili resuscitovať, svojim zraneniam však podľahol.

Český rozhlas uviedol, že útok mal spáchať stavebný technik Ctirad V. Totožnosť údajného strelca českému Deníku N potvrdil aj Aleš Zygula, riaditeľ firmy, kde muž pracoval.

„Nejako sa mu to v hlave pomotalo,“ povedal Zygula s tým, že tento zamestnanec nikdy nebol agresívny. Muž v poslednej dobe do práce nedochádzal a bol presvedčený, že je chorý. „Vzal si do hlavy, že je ťažko chorý a že ho nikto nechce liečiť. Posledný mesiac nechodil do práce, mal voľno, pred 14 dňami prišiel s tým, že je na nemocenskej,“ povedal.

„S políciou spolupracuje jeho matka. Prišiel domov a oznámil, že zastrelil ľudí a ide sa sám zastreliť,“ opísal podrobnosti premiér Andrej Babiš, ktorý zrušil svoju pracovnú cestu do Estónska a prišiel do Ostravy.

Riaditeľ nemocnice mu vraj potvrdil, že išlo o tamojšieho pacienta. „Ten čin sa stal na traumatológii, on bol údajne liečený na inom oddelení,“ dodal Babiš.

Premiér predtým vo vysielaní Českej televízie oznámil, že páchateľ podľa jeho informácií strieľal na svoje obete zblízka. „Mám informáciu, že to boli ľudia z čakárne. Našťastie tam nebolo toľko ľudí. Ten človek údajne strieľal zblízka a mieril im na hlavu a na krk. Takže je to katastrofa. Nechápem vôbec, ako je to možné a aké sú motívy takého mladého človeka,“ uviedol premiér.

Riaditeľ ostravskej nemocnice Jiří Havrlant na tlačovej konferencii potvrdil, že zastrelení a zranení sú len pacienti. „Bol to tichý strelec, ktorý sa znenazdajky z krátkej vzdialenosti pustil do ľudí,“ povedal. Medzi mŕtvymi je päť mužov a jedna žena.

Streľba v ostravskej nemocnici je druhá najtragickejšia v histórii Česka. Vo februári 2015 zastrelil muž v reštaurácii v Uherskom Brode osem ľudí a potom aj seba.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Streľba v Ostrave

Svet

Teraz najčítanejšie