Denník N

Corbyn chce po voľbách revolúciu, Johnson stavil na nacionalizmus

Boris Johnson a Jeremy Corbyn počas predvolebnej debaty. Foto - TASR/AP
Boris Johnson a Jeremy Corbyn počas predvolebnej debaty. Foto – TASR/AP

Brexitové voľby znovu nebudú len o brexite a nemusia ani priniesť koniec chaosu.

Autor je študentom Cambridgeskej univerzity

Pred každými parlamentnými voľbami sa v britských volebných okrskoch konajú minidebaty medzi kandidátmi, prezývané hustings. Voliči majú počas nich šancu nielen si naživo vypočuť jednotlivých kandidátov, ale ich aj do veľkých detailov vyspovedať.

Pred pár týždňami sa takýto hustings konal u nás na college. Keďže je moja college, Homerton, druhá najvzdialenejšia od centra Cambridgea, nepatrí pod okrsok, ktorý je viac multikultúrny a dominujú mu labouristi, ale pod južné Cambridgeshire. Drvivá väčšina tohto okrsku je vidiecka a typicky „anglickejšia“, čo znamená, že favoritom pred diskusiou bol veľmi nesmelý a rétoricky menej zdatný konzultant s doktorátom z astrofyziky kandidujúci za Liberálnych demokratov, ktorí sú na celonárodnej úrovni tretí.

Prekvapujúce však bolo, ako málo sa debata po prvých piatich minútach venovala brexitu. Voličov zaujímala ekonomická nerovnosť, dane z nerestí, sľuby o uhlíkovej neutrálnosti či lokálne problémy s dopravou viac ako nekonečné debaty o vystúpení z Európskej únie. V okrsku je veľká nemocnica a ľudí omnoho viac zaujímalo nastavenie jej financovania a autobusových spojov. Jednoducho veci, ktorými žijú každý deň.

Na tento fakt treba pamätať pri analyzovaní britských volieb, pretože i keď na celonárodnej úrovni sa vedú veľké ideologické spory o smerovaní krajiny, britský volebný systém v mnohých okrskoch redefinuje voľby na lokálnejšiu úroveň.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Predčasné voľby v Británii

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie