Denník N

Kupoval si politikov, vyberal generálneho prokurátora. Kto je Lotyš na amerických sankciách

Američania dali na Magnitského globálne sankcie jedného z najbohatších Lotyšov - oligarchu Aivarsa Lembergsa. Lotyšský súd ho viac ako desať rokov neúspešne súdi za korupciu. Foto - Wikimedia
Američania dali na Magnitského globálne sankcie jedného z najbohatších Lotyšov – oligarchu Aivarsa Lembergsa. Lotyšský súd ho viac ako desať rokov neúspešne súdi za korupciu. Foto – Wikimedia

Kontroverzný biznismen a dlhoročný starosta dôležitého prístavu sa ocitol na Magnitského globálnych sankciách ako prvý občan EÚ. „Američania s lotyšskou korupciou stratili trpezlivosť,“ rozpráva investigatívna novinárka o prípade Aivarsa Lembergsa.

Keď Američania v pondelok rozšírili sankcie známe ako Globálny Magnitského zákon o Aivarsa Lembergsa, v Lotyšsku to okamžite vyvolalo búrlivé reakcie.

Lembergs, ktorý sa na tieto veľmi efektívne sankcie dostal ako prvý občan EÚ, je v tejto malej pobaltskej krajine veľmi známou osobou. Je jedným z troch notoricky známych lotyšských oligarchov. Druhým občanom EÚ je Marian Kočner, ktorého dali Američania na zoznam v utorok.

„Všetkých nás to prekvapilo. Už vyše desať rokov proti nemu prebieha súd pre korupciu, ktorý sa mu darí úspešne naťahovať. Už sme všetci stratili nádej, že sa to niekedy vyrieši, a zrazu sa Lembergs ocitne na amerických sankciách,“ povedala Denníku N lotyšská novinárka Inga Springe a šéfka Baltského centra pre investigatívnu žurnalistiku.

Tou druhou reakciou po úvodnom prekvapení boli podľa nej obavy, ako to môže zasiahnuť ekonomiku tejto malej dvojmiliónovej krajiny. Na sankcie sa totiž dostali aj Lembergsove firmy (napríklad správa prístavu Ventspils Freeport) a nie je úplne jasné, aký to môže mať dosah na ďalšie lotyšské spoločnosti, napríklad aj na fungovanie prístavov v Rige a v meste Ventspils, kde je Lembergs starostom.

Pre americké sankcie mimoriadne zasadne vláda v Rige. Premiér Lotyšska Arturs Krišjānis Kariņš vyhlásil, že štát prevezme kontrolu nad prístavmi v oboch mestách, aby nemohli byť spájané s oligarchom zo sankcií, ktorý je v dozornej rade prístavu vo Vintspilse.

V opačnom prípade by prístavom hrozil úplný kolaps, čo by výrazne poškodilo lotyšskú ekonomiku.

Na sankcie dali 66-ročného Lotyša symbolicky 9. decembra počas Medzinárodného dňa boja proti korupcii.

„Už si neotvorí ani účet.“

„Korupcia je globálny problém. Podrýva schopnosť vlád,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie