Denník N

Američania uvalili sankcie na Kočnera, zmrazia mu účty

Marian Kočner. Foto - TASR
Marian Kočner. Foto – TASR

Ministerstvo financií Spojených štátov amerických dalo Mariana Kočnera a šesť jeho firiem na Magnitského sankčný zoznam. Znamená to, že v Amerike a zrejme ani v Európe už nebude môcť obchodovať. Ak tam má peniaze, o všetky príde.

Spojené štáty americké mimoriadne zasiahli voči Marianovi Kočnerovi a zmrazili mu všetky financie. Američania ho zaradili na globálny sankčný Magnitského zoznam a s ním aj šesť jeho firiem.

Kočner je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a falšovania zmeniek televízie Markíza.

Magnitského zoznam je celosvetový nástroj využívaný Spojenými štátmi proti zločincom zodpovedným za porušovanie základných ľudských práv alebo za korupciu. Americké ministerstvo financií správu o Kočnerovi oznámilo v Medzinárodný deň ľudských práv.

Američania tento typ sankcií uvalili napríklad vlani aj na členov saudskoarabskej tajnej služby a poradcov korunného princa, ktorí sú zodpovední za vraždu novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

Kočner je na sankčnom zozname ešte len druhým človekom z členských krajín Európskej únie. V pondelok na Medzinárodný deň boja proti korupcii dali Američania na sankčný zoznam vôbec prvého Európana – lotyšského oligarchu Aivarsa Lembergsa.

EÚ sa k sankciám hlási a rešpektuje ich. Toto opatrenie by malo znamenať, že zmrazia Kočnerove účty aj v európskych bankách vrátane slovenských. Pre slovenské finančné inštitúcie je to úplne nová situácia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie