Denník N

Psychologička Bartíková: Žijeme v dobe narcizmu, aj počas Vianoc vo vzťahoch často vládne manipulácia

Psychologička Zlatica Bartíková. Foto N - Vladimír Šimíček
Psychologička Zlatica Bartíková. Foto N – Vladimír Šimíček

„Chceme mať dokonalé Vianoce, ale vianočné sviatky sú len zhustením toho, ako žijeme celý rok. Zabúdame na to, že aj ostatné dni sú rovnako dôležité,“ hovorí psychologička Zlatica Bartíková.

Vianoce môjho detstva pripomínali skôr taliansky film hoci sa rodičia mali radi, na Vianoce sa vždy pohádali. Mohla byť na vine aj prehnaná snaha, aby bolo všetko dokonalé?

Na Vianoce je všeobecne viac emócií a sú aj viac vyšpičkované. Keď sa na sviatky zíde rodina, všetci sa veľmi-veľmi snažíme, a keď sa naše očakávania neplnia, sme popudliví a prchkí. Málokto pritom dokáže hľadať chybu u seba. Príčinu toho, že mu nie je dobre, hľadá skôr u iných.

Vianoce sú vlastne zhustenie toho, ako žijeme celý rok. Rodina, v ktorej vládne pohoda a rešpekt a nie manipulácia, rovnako prežije aj vianočné sviatky.

Potrebujeme si hlavne oddýchnuť a vtedy je dobre spýtať sa, čo by urobil človek, ktorý sa má rád, ako by strávil sviatky, čo by urobil pre seba. Aby sme sa zbytočne netlačili do niečoho, čo nezvládneme, a aby sme potom pod tým tlakom nevybuchli.

Nie je prirodzené, že všetci podvedome túžime po ideálnych Vianociach?

Túžime po nich hlavne vtedy, ak počas obyčajných dní strádame. Ak sa človek nevie o seba postarať v bežný deň, keď má povinnosti, alebo ak v obyčajné dni nezažíva nič, čo je preňho naozaj vyživujúce, o to viac sa potom upína na dovolenky a sviatky. A keď nevyjdú podľa jeho predstáv, je rozčarovaný.

Myslím si, že veľa neplechy narobí práve to, že sa na vianočné dni veľmi upneme, ale sú predsa aj ostatné dni, keď máme prejavovať vďačnosť a pozornosť. Sviatok je potrebný, aby sme si niektoré veci uvedomili, no rovnako dôležité sú aj obyčajné dni.

Ak príliš zdôrazňujeme, že až vtedy to bude také alebo onaké, zvyčajne je to pasca, do ktorej veľmi ľahko spadneme. Často sa stáva,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie