Denník N

Najhľadanejší muži Francúzska: Bratia Kouachiovci

Bratia Kouachiovci.
Bratia Kouachiovci.

Identifikovali trojicu podozrivých. Jeden sa sám vzdal polícii, bratia Kouachiovci sú stále na úteku.

Francúzska polícia pozná identitu mužov, ktorí zastrelili dvanásť ľudí v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo. Ide o bratov Chérifa a Saida Kouachiovcov. Sú stále na úteku.

Tretí muž spomínaný ako ich komplic, Hamid Mourad, sa vzdal polícii. Zatiaľ proti nemu nevzniesli žiadne obvinenia.

Bratia sa narodili vo Francúzku, Said má 34 rokov, Chérif je o dva roky mladší.

Chérif už sedel vo väzení pre aktivity súvisiace s terorizmom. V roku 2005 chcel ísť spolu s ďalšími mladými mužmi bojovať do Iraku proti Američanom. Polícii sa však podarilo skupinu odhaliť a jej členov zatkla pred odchodom z Francúzska. Chérif dostal jeden a pol roka.

Kto je tretí muž

Tretí muž, Hamid Mourad (18), sa podľa francúzskych médií javí ako menej významný. Sám sa vzdal po tom, čo sa jeho meno spomínalo na sociálnych sieťach.

Objavil sa aj status na Twitteri, údajne od spolužiaka, tvrdiaci, že Mourad bol v čase útoku v škole.

Doterajšia verzia udalostí je taká, že strieľali dvaja muži, tretí im pomáhal ako šofér.

Le Monde píše, že zatkli aj niekoľko ľudí z okolia bratov Kouachiovcov.

V noci na štvrtok polícia podnikla veľký záťah v meste Remeš, ale ukázalo sa, že jeho cieľom bolo získanie forenzných dôkazov. Podľa zdrojov z mesta mali bratia bývať v jednom z bytov na Avenue Bonaparte.

Zábery zo strechy, kam sa išli ukryť novinári

https://www.youtube.com/watch?v=Q18ekC5za7Q

Boli pripravení

Pár hodín po útoku experti špekulovali, že páchatelia mohli mať za sebou vojenský výcvik v niektorej z blízkovýchodných krajín. To sa zrejme nepotvrdí, ale fakt, že na útok boli dobre pripravení, je zrejmý.

Útočníci konali chladnokrvne, precízne a odhodlane. Profesionálny výcvik malo prezrádzať to, ako držali zbrane, aj to, že nespanikárili, keď si splietli číslo domu a omylom vošli do nesprávnej budovy.

„Nestrieľali tam, zachovali si chladnú hlavu, ich zadaním bol Charlie Hebdo,“ povedal agentúre policajt. Išli na istotu. Každú stredu bola v redakcii veľká porada.

Televízia France 24 zase tvrdila, že to, že vošli do nesprávnej budovy a jeden z nich nechal svoje doklady v jednom z áut, v ktorých unikali, ukazujú na amaterizmus.

Faktom je, že bratia sú ozbrojení, nebezpeční a odhodlaní na všetko. Ich zatýkanie podľa France 24 iste nebude nenásilné.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie