Denník N

Osobne poznal vraha 16 detí a ich učiteľky. Andy Murray sa otvára v novom životopisnom filme

Andy Muray pózuje v londýnskom Queen's Clube 6. marca 2019. Foto - TASR/AP
Andy Muray pózuje v londýnskom Queen’s Clube 6. marca 2019. Foto – TASR/AP

O problémoch Andyho Murrayho s bedrovým kĺbom vedeli tenisoví fanúšikovia už dávno predtým, no ich skutočný rozsah si mnohí uvedomili až na tohtoročnom Australian Open.

Ešte pred začiatkom turnaja odohral v Melbourne prípravný zápas so Srbom Novakom Djokovićom. Na štadión sa prišli pozrieť tisícky fanúšikov, ktorí však sledovali len jeho trápenie, ktoré ukončil skrečom za stavu 1:6, 1:4.

Škót si v celom stretnutí pripísal iba dva víťazné údery. Druhý z nich pôvodne rozhodca zahlásil ako loptičku mimo dvorca, ale Djoković ho presviedčal, že bola dobrá. „Ak by sme boli vo finále, nepriznal by si to,“ smial sa Murray.

To bol však zrejme jediný úsmevný moment celého zápasu. Murray bol frustrovaný a po jeho predčasnom skončení ledva dokráčal na lavičku. „Bolelo ma už len pozerať sa na neho,“ povedala podľa britského Telegraph wimbledonská víťazka Chris Evertová.

Predčasná rozlúčka

V nasledujúcich dňoch na tlačovej konferencii priznal, že jeho kariéra sa môže chýliť ku koncu. „Bez bolesti sa už neviem ani obuť. Svojmu tímu som povedal, že by som chcel skončiť vo Wimbledone, ale neviem, či to vydržím,“ hovoril v slzách.

Po prehre v prvom kole so Španielom Robertom Bautistom Agutom pustili organizátori pred plnými tribúnami emotívne video, v ktorom sa s ním rozlúčili. V tom čase už o jeho konci nikto nepochyboval.

Murray išiel na druhú operáciu, ktorá bola špecifická. Išlo o povrchové nahradenie poškodeného bedra kovovým implantátom. Jej cieľom nebol návrat k profesionálnemu športu, ale možnosť viesť plnohodnotný život bežného človeka.

Zákrok bol úspešný, dnes je Murray späť vo svete tenisu. V októbri vyhral turnaj v Antverpách a jeho kondičný tréner hovorí o ambícii vyhrať ďalší grandslam.

„Neexistuje jediný dôvod, prečo by sa mu to nemohlo podariť,“ povedal Matt Little.

O jeho výnimočnom príbehu teraz vznikol dokumentárny film režisérky Olivie Cappuciniovej, partnerky jeho švagra. Volá sa Andy Murray: Resurfacing (Andy Murray: Znovuobjavenie).

„Sledovať to bolo veľmi náročné – musela som sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie