Denník N

Ak chceme v regiónoch viac špičkových úradníkov, musíme na to inak

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

O prácu pre štát sa ľudia v regiónoch nebijú. Okresné úrady majú problém obsadiť každé tretie voľné miesto. Pre nízke platy, vysoké nároky a striktné pravidlá. 

Autorka je riaditeľka Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI)

Predstavte si, že ste pätnásť rokov podnikovým právnikom v Bratislave. Pravidelne publikujete. V správnych konaniach či súdnych sporoch porážate štát. No niečo sa vo vás zlomí a chcete ísť na druhú stranu. Navyše, túžite po návrate do svojho rodného mestečka.

Mohli by ste byť ideálnou posilou pre okresný úrad – odborník, najlepší z najlepších. Akurát, že takto tam na vás pozerať nebudú.

Stret s úradníckou realitou

Poďme od začiatku. Objaví sa pozícia na najčastejšie obsadzovanom odbore – na katastri. Chcete sa prihlásiť, žiaľ, nemôžete. Pri obsadzovaní nevedúcich pozícii musí výber zo zákona prebehnúť najskôr spomedzi úradníkov.

Nič však nie je stratené. Býva pomaly zvykom, že sa to skončí neúspechom. Podľa našej analýzy vyše 1900 výberových konaní zverejnených medzi júlom 2017 a aprílom 2019 sa v takmer polovici prípadov do takejto vnútroúradníckej súťaže neprihlásil nikto.

Kým čakáte, ako dopadne súťaž medzi úradníkmi, beriete do rúk 70-stranovú príručku k elektronickému prihlasovaciemu systému. Chcete ušetriť čas, peniaze aj lesy. Nemáte však občiansky s čipom, takže papierovačkám sa napokon nevyhnete.

Úrad napokon výberové konanie zopakuje – tentoraz ho otvorí aj pre verejnosť. Prihlásiť sa môžu iba osoby s vysokou školou v odbore právo alebo geodézia, kartografia. To sedí, šok ešte len príde.

Máte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie