Denník N

Ak hľadáte knihu pod stromček, u nás ju nájdete

Profily politikov, správa o vzdelávaní znevýhodnených, rozhovor s hereckou legendou aj manuál kritického myslenia od šachového veľmajstra – to všetko nájdete v ponuke kníh vydavateľstva Denníka N. Iste tu nájdete aj vianočný darček pre svojich blízkych.

Vladimír Palko: Šiel som až na hranu

Kniha rozhovorov Karola Sudora s Vladimírom Palkom Šiel som až na hranu vyvolala pár dní po vydaní rozruch na sociálnych sieťach, niekoľko stoviek statusov, mailov a SMS správ z konzervatívneho i liberálneho prostredia, ako aj z jeho neangažovaného stredu, jednu petíciu aj jednu zrušenú debatu. A poznanie, že ešte stále nie sme pripravení a schopní viesť kultivovanú debatu o ľuďoch a s ľuďmi s odlišnými názormi. Karol Sudor sa pritom rozhodol tento rozhovor urobiť preto, aby sám pochopil zmýšľanie kresťanského konzervatívca a dôvody, prečo má – z jeho pohľadu – čudné názory. Jeho otázky sú často dlhšie ako odpovede, a tak v knihe nájdete názory oboch strán – na interrupcie, homosexuálov či Vatikánsku zmluvu.

Šiel som až na hranu na obchod.dennikn.sk

Optimistka z presvedčenia

Jedna z našich najlepších herečiek Zuzana Kronerová v rozhovore s dlhoročným divadelným dramaturgom Jánom Štrasserom. Kniha pre tých, ktorí si chcú odpočinúť od zlých správ a chcú si radšej prečítať kultivovaný rozhovor dvoch vzdelaných a zaujímavých ľudí s názorom.

Optimistka z presvedčenia na obchod.dennikn.sk

Sila rozumu v bláznivej dobe

Úspešná kniha napísaná nekomplikovaným a zrozumiteľným jazykom od šachového veľmajstra Jána Markoša. Vychádza zo slovenských reálií a na ľahko vyhľadateľných príkladoch, s ktorými sa bežne stretávame, zrozumiteľne vysvetľuje, ako funguje podprahová reklama, deepfake, či je nejaký rozdiel v rétorike Mariana Kotlebu a administrátorov webu zomri.sk, a zároveň v nej nájdete návody, ako sa naučiť myslieť kriticky.

Sila rozumu v bláznivej dobe na obchod.dennikn.sk

A okraje máš kde?

Inšpirujúca kniha novinára a učiteľa Juraj Čokynu o vzdelávaní znevýhodnených detí. Príbehy jeho žiakov, skúsenosti z učenia v škole v Šarišských Bohdanovciach, rady, ako učiť inak, aj závery výskumov a grafy, ktoré ukazujú, ako sú na tom slovenské deti s výsledkami, s prepadávaním, so záškoláctvom alebo napríklad aj s tínedžerskou pôrodnosťou. Editorom knihy bol Juraj Koník, reportér, ktorý sa téme tiež dlhodobo venuje a za reportáž o Jurajovi Čokynovi – ktorá bola niekde na začiatku vzniku tejto knihy – získal v roku 2018 dve novinárske ceny.

A okraje máš kde? na obchod.dennikn.sk

Donbas

Tomáš Forró strávil týždne priamo na Donbase, a to na oboch stranách frontovej línie. Medzi seba ho prijali aj separatisti, aj obyvatelia vojnou zničených miest a Forró rozpráva ich príbehy s empatiou, ale aj s hlbokou znalosťou pre mnohých úplne neprehľadnej situácie. Vysvetľuje, ako funguje hybridná vojna, kde sa na Donbase zobrali arménski, českí či čečenskí bojovníci, ako prežívajú situáciu na fronte ženy, vysvetľuje historické súvislosti. Úrovňou spracovania témy sa vymyká slovenskému priemeru – takáto kniha tu ešte nebola a dlho nebude.

Donbas na obchod.dennikn.sk

Harabin

Novinárka Denníka N Veronika Prušová podrobne mapuje život a kariéru dvojnásobného šéfa Najvyššieho súdu, ministra spravodlivosti a prezidentského kandidáta Štefana Harabina. Kniha umožní čitateľovi pochopiť, čo Harabin znamenal pre slovenskú justíciu, ale aj to, čo možno čakať od jeho budúceho pôsobenia v politike.

Harabin na obchod.dennikn.sk

Na aké knihy sa môžete tešiť v roku 2020?

Predstavuje vedúca knižných edícií N Monika Kompaníková.

K finisáži retrospektívnej výstavy Laca Terena by mala vyjsť Terenova písanka – kniha jeho textov, ktoré v rokoch 2013 až 2019 vychádzali v časopise .týždeň a v Denníku N, doplnená o doposiaľ nezverejnené iPadové skice a kresby. K nim vydáme aj signované a podpísané grafiky, ktoré pre nás Laco Teren vybral. Je sa na čo tešiť.

Vo februári to bude rok, čo zomrel Miroslav Kusý. Novinárka Ľuba Lesná stihla tesne pred jeho smrťou dokončiť nahrávanie rozhovoru, spolu s Jolanou Kusou ho spracovala, a tak bude môcť rozhovor vyjsť v knižnej edícii Denníka N.

Veľmi sa tešíme na knihu venovanú problematike autizmu. Opäť je to kniha, ktorá, podobne ako A okraje máš kde?, podrobne mapuje zdanlivo okrajovú tému – život rodín s autistickým členom. Ak však zalistujeme v Čokynovej knihe, zistíme, že problém sa týka desaťtisícov detí a ich učiteľov. Podobné je to v prípade autistov – ich počet pribúda, ale inštitucionalizovaná podpora prichádza len veľmi pozvoľna, väčšinou z iniciatívy samotných rodičov alebo terapeutov.

Vznik knihy inicioval a autorsky pripravil Jozef Bednár, novinár a sám mimoriadne angažovaný otec dospelého autistického syna Mareka. V knihe bude 17 otvorených rozhovorov s rodičmi, starými rodičmi či súrodencami detí s autizmom z celej šírky spektra, s kombinovanými diagnózami a s naozaj rôznymi prístupmi k životu s takouto diagnózou. Jozef Bednár urobil aj štyri rozhovory s rešpektovanými odborníčkami zo Slovenska a z Česka, ktoré sa diagnóze venujú dlhé roky, pripravuje aj zoznam užitočnej literatúry a kontakty na pomáhajúce organizácie. Sú to všetko mimoriadne silné príbehy ľudí, ktorí žijú medzi nami.

Možno občas zaregistrujeme zvláštne správanie ich detí, no väčšinou vôbec netušíme, čím v živote prechádzajú a s akými ťažkosťami sa dennodenne stretávajú. Nebude to len kniha o autistoch, ale o všetkých, ktorým život zmenila nejaká diagnóza, pričom naša spoločnosť nie je na ich integráciu pripravená.

Naším príspevkom k tomu, aby sme boli na život v tejto krajine pripravení lepšie, sú aj knihy z našej knižnej edície.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie