Denník N

Kalorický duel: Chôdza je pri spaľovaní efektívnejšia ako beh? Vyskúšali sme za vás

Chôdza verzus beh. Ilustračné foto – Unsplash/Andreas Wagner; N - Peter Kováč
Chôdza verzus beh. Ilustračné foto – Unsplash/Andreas Wagner; N – Peter Kováč

Video z porovnania kalorického výdaja pri chôdzi a behu nájdete v druhej polovici textu.

Pri behu sa poriadne zadýchame aj spotíme, tak by pri spaľovaní kalórií mal byť efektívny. Znie to logicky, no nie vždy musí ísť o pravdivý výrok, aj keď váš obľúbený filmový hrdina pri chudnutí vždy behá.

Pravdivosť tohto predpokladu sme otestovali na nás samých. Ako však získať aspoň trochu objektívne dáta?

„Na športové hodinky sa môžeme spoľahnúť za predpokladu, že do nich vložíme správne údaje – telesnú hmotnosť, pohlavie a vek, od ktorých sa odráža srdcová frekvencia,“ hovorí Viktor Bielik z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave.

„Pre konkrétneho jedinca platí, že čím je vyššia srdcová frekvencia, tým vyšší je energetický metabolizmus.“

Športový diagnostik Juraj Karas však upozorňuje, že vyššia srdcová frekvencia nie vždy musí znamenať vyšší kalorický výdaj, a to v špecifickom prípade:

„Ten, ktorý mal vyšší tep, mohol pracovať pod aeróbnym prahom a ten, čo mal nižší, mohol byť nad ním. Teda rozhoduje, ako výkonnostne je náročná intenzita pohybu pre daného jedinca, respektíve v akej ide jeho individuálnej tréningovej zóne. Tá by mala byť zmeraná kvalitnou športovou diagnostikou.“

Bielik dodáva, že presnejší ako fotometrické snímanie na zápästí je hrudný pás. Pokiaľ však nepotrebujete absolútne exaktné údaje, merač na zápästí by vám mal stačiť.

Najprv si skúšame odmerať hodinovú pomalú chôdzu. Michal prejde vychádzkovým tempom 3,8 km, Gregor o štyristo metrov menej.

Napriek tomu sa už tu namerané údaje výrazne líšia. Kým ten, čo prešiel viac, spálil 270 kilokalórií (kcal), druhý až 455 kcal. Ako je to možné?

„Musíte si porovnať vaše

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie