Denník N

Blaha nemá čo robiť v SAV – nielen morálne, ale ani odborne

Foto - TASR
Foto – TASR

Logická požiadavka voči vedcovi je, aby dokázal rozlišovať medzi vedou a pavedou, medzi faktmi a klamstvami kombinovanými s propagandou.

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

Ľuboš Blaha má šťastie, jeho poslanecká imunita ho chráni aj pred vyhodením z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied. Blaha má aj počas výkonu svojho poslaneckého mandátu úväzok v spomínanom akademickom ústave, mandát vykonáva v rámci dlhodobého pracovného voľna, počas ktorého ho podľa zákona nemôžu prepustiť.

Je však otázka, či by Blaha o svoje miesto prišiel, aj keby ho zákon nechránil. Šéfom ústavu politických vied je jeho blízky súdruh Peter Dinuš, ktorý podľa vlastného životopisu na webovej stránke ústavu začínal svoju verejnú kariéru ako „pracovník aparátu Kresťanskodemokratického hnutia“ a autor článkov o tom, ako komunistický režim a ŠtB utláčali cirkvi.

Aby sa potom cez funkciu poradcu na ministerstve spravodlivosti vedenom Jánom Čarnogurským dopracoval až k dnešnému postu šéfa azda najpodivnejšie fungujúceho ústavu SAV. A k úlohe jedného z najaktívnejších marxistických misionárov, obhajcov prednovembrového režimu a šíriteľov bludov a konšpiračných teórií o „kontrarevolúcii v roku 1989“ na Slovensku.

Vedenie akadémie preto v utorok muselo Blahu vyzvať na dobrovoľný odchod z ústavu a možno nie náhodou vo svojom vyhlásení upozornilo aj na to, že „predsedníctvo SAV nemá dosah na personálnu politiku ústavov (organizácií) SAV,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovenská akadémia vied

Komentáre

Teraz najčítanejšie