Denník N

20 kníh roka o novinároch, médiách a internete

Tak ako minulý rok, aj tento rok vydávame prehľad kníh o novinároch, žurnalistike, sociálnych médiách a internete, ktoré stoja za pozornosť. Výber sme sa snažili koncipovať čo najpestrejšie, aby ste v ňom našli politiku aj filozofiu, kultúru aj technológie, eseje aj rozhovory.

Želáme príjemné čítanie!

Knihy v slovenčine a češtine

Seth Stephens-Davidowitz – Každý klame (Všichni lžou)
V českom aj slovenskom preklade vyšla tento rok kniha amerického dátového analytika Setha Stephensa-Davidowitza, ktorá ukazuje, čo všetko sa môžeme o spoločnosti dočítať z obrovského množstva dostupných dát. Koho bavila kniha Freakonomics (Steven D. Levitt a Stephen J. Dubner) alebo Moc faktov (Hans Rosling), ocení aj túto.

Tomáš Etzler, Jindřich Šídlo – Kdo ví, kde budu zítra
Český komentátor Jindřich Šídlo urobil knižný rozhovor so spolupracovníkom americkej spravodajskej televízie CNN a bývalým reportérom Českej televízie v Číne Tomášom Etzlerom. Ako sa Etzler presadil v zahraničí, čo zažil vo vojnových zónach, ako vyzerala žurnalistika v 90. rokoch a ako sa zmenila s príchodom internetu? Etzler chce budúci rok vydať ďalšiu knihu o svojom pôsobení v Číne.

Ján Markoš – Sila rozumu v bláznivej dobe
Šachový veľmajster Ján Markoš napísal manuál kritického myslenia a veľmi prístupným spôsobom ukazuje, ako ho využívať v každodennom živote. Odporúčania a poučenie prináša na ukážkach mnohých článkov, príspevkov na sociálnych sieťach a manipuláciách.

François Jost – Kult banality
„Kult banality sa presadil na poli umenia a potom zaplavil masmédiá,“ napísal francúzsky filozof François Jost ešte v roku 2007. Jeho esej sa teraz dočkala slovenského prekladu. Čitateľ v nej nájde históriu banality od sochy Fontána od Marcela Duchampa, čo bol vlastne obyčajný sériovo vyrábaný porcelánový pisoár, až po televízne reality šou, blogy a sociálne siete, ktoré dali každému „právo byť známy, právo byť pupkom sveta“.

Daniel Dočekal, Anastázie Harris, Jan Müller, Lubomír Heger – Dítě v síti
Manuál pre rodičov a učiteľov o tom, ako vychovávať deti v digitálnej dobe. Cieľom je nenechať deti napospas moderným technológiám, sociálnym sieťam a hrám. Kniha pripomína, že zákaz mobilov nič nerieši a že závislosť od internetu je predovšetkým náznakom, že v rodine niečo nefunguje.

Knihy v angličtine

Roger McNamee – Zucked
Jeden z prvých investorov Facebooku Roger McNamee opisuje, ako sa zoznámil s Markom Zuckerbergom a ako sociálna sieť rástla. Kniha prináša decentný pohľad do zákulisia a tvrdú kritiku Facebooku. Autor píše, že hoci úrady nemajú skúsenosti s reguláciou technologických firiem, nezbavuje ich to zodpovednosti a musia chrániť ľudí pred zlyhaniami trhu. Navyše regulácia technologických firiem nie je podľa neho taká zložitá ako zdravotníctvo, bankovníctvo či jadrová energetika.

Edward Snowden – Permanent Record
„Volám sa Edward Snowden. Robil som pre vládu, no dnes pracujem pre verejnosť. Trvalo mi takmer tri desaťročia, kým som som si uvedomil, že v tom bol rozdiel, a keď sa to stalo, spôsobilo mi to malé problémy.“ Týmito slovami sa začína kniha človeka, ktorý sa v roku 2013 rozhodol zverejniť informácie o hromadnom sledovaní ľudí tajnými službami. Odvtedy musí žiť v Moskve, pretože v USA by ho nečakal férový súd.

Peter Pomerantsev – This Is Not Propaganda
Novinár Peter Pomerantsev sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Médiá

Technológie

Kultúra, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie