Denník N

Kým v centre ubili muža, spal som vonku a zistil som, že najväčším problémom nie je chlad

Noc vonku 2019 sa uskutočnili na Námestí slobody. Foto - OZ Vagus
Noc vonku 2019 sa uskutočnili na Námestí slobody. Foto – OZ Vagus

Čiapku vyťahujem zo skrine, už keď teploty padnú pod dvojciferné hodnoty. Keď je okolo nuly, bez rukavíc sa neodvážim vyjsť von a kamarátov karhám, ak si uprostred januára obujú obyčajné tenisky.

Aj preto si uvedomujem, že Noc vonku bude pre mňa väčšou výzvou ako pre väčšinu populácie, a všetko tomu prispôsobujem. Obliekam si lyžiarske štulpne, dlhé termo spodky aj tričko s dlhým rukávom. Vrstvím a vrstvím, takže mi robí problém zohnúť sa a zaviazať si šnúrky na topánkach.

Manželka Noc vonku absolvovala už viackrát a vyťahuje z komory „teplé“ spacáky, určené pre polárnikov. Áno, na Pohode ma zahriali, ale tá bola v júli. A ja nie som žiadny polárnik!

Keď okolo desiatej večer prichádzame na bratislavské Námestie slobody, hovoríme si, ako je nám teplo. Vidíme, že organizátori – občianske združenia Vagus, Depaul Slovensko a Proti prúdu – pripravili teplý čaj, matrace a dokonca aj kartóny. „Kartón si dajte pod matrac,“ radia nám a ďalšej približne dvadsiatke ľudí, ktorí sa odhodlali prespať vonku.

Líhame si do spacákov, ešte stále mi nie je chladno. Vyzúvam si topánky a rozmýšľam, čo s nimi. Do spacáka si ich nedám, nechcem ho zašpiniť. Nenechám si ich ani pri hlave, ráno by som ich už nemusel nájsť. Topánky si preto ukladáme pod nohy, aby ich aspoň čiastočne zakryli spacáky.

Zaspáva sa mi ťažko, do očí mi svieti pouličné osvetlenie a nemám tu žalúzie, ktoré by som zastrel.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie