Denník N

Kto, ak nie Fínky a Fíni?

Sanna Marinová (druhá sprava) so svojimi ministerkami. Foto - TASR/AP
Sanna Marinová (druhá sprava) so svojimi ministerkami. Foto – TASR/AP

Fínsko sa s otázkami postavenia žien v spoločnosti dokázalo vyrovnať spôsobom, ktorý z neho dnes robí lídra v rodovej rovnosti.

Momentálne najmladšia premiérka na svete Fínka Sanna Marinová (34) okamžite spôsobila veľký záujem ešte posilnený tým, že v jej vláde je viac žien ako mužov a všetkých päť koaličných strán vedú, s výnimkou jednej, političky „mileniálky“.

Hoci samotná Marinová opakovane povedala, že „nikdy nerozmýšľala o svojom rode či veku, ale rozmýšľa o dôvodoch, pre ktoré vstúpila do politiky, a o veciach, ktorými si získala dôveru voličov“, z toho, že je mladá žena, je samozrejme ešte stále „poprask“.

A niekedy aj celkom nevkusný, ako keď opozičná strana jej kabinet označila za „vládu rúžov“ alebo keď český ekonomický analytik Vladimír Pikora o fínskych ministerkách napísal, že „holky“ nevedia, čo sú priority, lebo v tridsiatke sa dá dobre otehotnieť, ale ony chcú radšej vládnuť a potom to budú ľutovať.

Inak, samotná premiérka je matkou malej dcérky (niežeby ju to malo nejako zvýhodňovať alebo diskvalifikovať, prosto je to fakt) a už dávno je cez čiaru komentovať osobný život žien a naznačovať  im niečo o „tikaní biologických hodín“.

Poďme však od takýchto hlúpych poznámok, s ktorými sa političky a inak verejne činné ženy budú stretávať ešte asi dlho, k debate o tom, prečo nie je až takým prekvapením, že takáto ešte stále unikátna situácia sa odohrala práve vo Fínsku.

Táto krajina je aj pre ženy

Ak sa opýtate aj ľudí, čo sa práve nezaujímajú o témy rodovej rovnosti alebo postavenia žien v spoločnosti, na to, ktoré krajiny sú k ženám, a tým pádom aj rodinám  „priateľskejšie“, iste si spomenú na jednu zo škandinávskych krajín. A možno aj rovno povedia, že Fínsko, čo je krajina pravidelne obsadzujúca prvé priečky v rebríčkoch kvality života žien či matiek, príležitostí pre ženy či efektívnosti sociálneho a vzdelávacieho systému.

Olga Khazanová z magazínu Atlantic v staršom článku o Fínsku napísala, že hoci pred viac ako sto rokmi (plnú nezávislosť krajina získala v decembri 1917) to bola v zásade nerozvinutá, agrárna krajina, „mala jednu výhodu a tou bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie