Denník N

Slovensko ukazuje, že nenávistné prejavy sú zlé, ale ich zákaz je ešte horší

Foto - TASR
Foto – TASR

Tri mesiace pred voľbami obvinili lídra najpopulárnejšej slovenskej strany z vyvolávania etnickej nenávisti. Nie je to dobrý nápad.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Tri mesiace pred slovenskými parlamentnými voľbami obvinili Roberta Fica, niekdajšieho trojnásobného premiéra a ešte stále lídra najsilnejšej vládnej strany, z nenávistného prejavu, čo je vec, ktorá by ho potenciálne mohla dostať až na päť rokov za mreže. Hoci to, čo povedal, je nepochybne odsúdeniahodné, tento prípad ukazuje, prečo nie je cenzurovanie politického prejavu, ako to bežne robia mnohé európske krajiny, najlepším nápadom.

Len ich to posilní

Tento príbeh sa začal v októbri 2016, keď nacionalistický poslanec slovenského parlamentu Milan Mazurek povedal v rozhovore pre rádio, že vláda by nemala platiť bývanie pre rómsku menšinu – ľuďom, ktorí podľa neho „nikdy pre náš národ, pre náš štát nič neurobili, práve naopak, rozhodli sa žiť asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém“. Mazurek i rozhlasová stanica neskôr dostali za rozhovor pokutu a poslanec prišiel za to, že bol právoplatne odsúdený, o mandát. Slovenský Najvyšší súd prijal konečné rozhodnutie v prípade v septembri.

Krátko nato zavesil Fico na Facebook video, v ktorom vyhlásil: „Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ. A ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu.“ To mu vyrobilo problém v Národnej kriminálnej agentúre, ktorá ho minulý štvrtok obvinila z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a z podnecovania etnickej nenávisti.

Rómovia, ktorí sú často opisovaní ako najväčšia etnická menšina v Európe, sú na Slovensku veľmi viditeľní. Oficiálne tvoria asi 2 percentá obyvateľstva krajiny a do veľkej miery žijú v segregovaných osadách a tragických podmienkach na okrajoch dedín a miest. Pri pokuse zmapovať ich v roku 2016 výskumníci našli 804 takýchto lokalít. Vážne mienených pokusov o desegregáciu sa uskutočnilo len málo, pretože sú veľmi nepopulárne a slovenské obyvateľstvo je jedným z národov najmenej naklonených Rómom v Európe.

Takže istým spôsobom to, čo povedal Fico na Mazurekovu adresu, teda že jeho odsúdenie nacionalistické myšlienky ešte posilní, dáva zmysel. A to aj napriek tomu, že opisovať slová bývalého poslanca ako „pravdu“ nie je hodné mainstreamového európskeho politika, ktorý viedol vládu svojej krajiny desať rokov. Nakoniec, Rómovia boli etnickou skupinou, ktorú nacisti perzekvovali so zanietením, ktoré sa dá porovnať len s holokaustom.

Nie je v tom sám

Lenže Fico si, ako je jeho zvykom, nedokázal odpustiť populistické vyjadrenie, pretože jeho strana pred februárovými voľbami bojuje o udržanie postavenia najsilnejšej strany.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie