Denník N

Sledovanie novinárov je normálny komunikačný zápas, nie sú nedotknuteľní, vraví manažér Penty

Manažér Penty Martin Danko. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek
Manažér Penty Martin Danko. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Investičná spoločnosť Penta čelí na Slovensku korupčnému škandálu, kým v Česku je jedným z popredných developerov. Jej manažér Martin Danko v rozhovore pre český Deník N hovorí o temných postavách biznisu, s ktorými bola skupina v kontakte.

Do kaviarne na prízemí rozľahlého pražského kancelárskeho komplexu Florentinum, ktorý Penta vybudovala a následne predala, prichádza štíhly vysoký muž s výrazným pohľadom – manažér skupiny Martin Danko (41), ktorý sedí v dozorných radách firiem ovládajúcich mediálny segment na Slovensku.

Počas rozhovoru popíja z veľkého hrnčeka zelený čaj matcha a zajedá ho raw tyčinkou. Na otázky je pripravený; v situácii, keď sa kauza Gorila skloňuje každý deň, sa tomu nemožno ani čudovať, napriek tomu sa postupne jeho výraz mení a na krku aj na tvári sa po položení nepríjemných otázok objavujú červené škvrny.

Danko totiž nie je len bezmennou súčasťou Penty, ale aj on bol v kontakte s bývalým šéfom kontrarozviedky SIS Petrom Tóthom, ktorý pre Mariana Kočnera sledoval novinárov vrátane zavraždeného Jána Kuciaka.

Vlaňajší rok bol z pohľadu zisku pre Pentu najúspešnejší. Čím to je?

Bol to výborný rok pre realitné projekty, tie sa významne podieľali na hodnote celého výsledku. Darilo sa aj našim retailovým firmám, najmä spoločnosti Dr. Max, ktorá sa stala štvrtým najväčším lekárenským reťazcom v Európe, a stávkovej kancelárii Fortuna, ktorá pôsobí na stredoeurópskom trhu. Predovšetkým Dr. Max má veľmi úspešný koncept, ktorý už iba prispôsobujeme jednotlivým trhom.

Ako by ste charakterizovali spolumajiteľov Penty, Slováka Jaroslava Haščáka a Čecha Marka Dospivu?

Sú to protikladné osobnosti, majú iný štýl práce aj komunikácie. To, že spolu dokázali tých 25 rokov fungovať, svedčí o tom, že sú schopní sa dobre dopĺňať. Haščák je metodický, systematický, skôr než sa rozhodne, chce vidieť materiály, podklady, chce to mať všetko preštudované. Dospiva je skôr impulzívny, spontánny, má výbornú intuíciu. Oboje je pre Pentu dôležité.

Vzťahy medzi nimi vraj teraz nie sú ideálne?

To sú len krčmové reči, ktoré nezodpovedajú realite. Na vzťahu týchto dvoch partnerov Penta stojí a padá. Obom záleží na tom, aby Penta prežila ich fyzický vek.

Kľúčové firmy vašej skupiny sídlia v daňovom raji v Jersey, množstvo ďalších firiem na Cypre. Máte spočítané, koľko peňazí na daniach každý rok týmto krokom ušetríte?

Ja to neviem povedať. A aj keby som to vedel, asi pochopíte, že to nebudeme chcieť zverejniť. Všetky naše firmy však platia korporátne dane v krajinách, v ktorých pôsobia, a to sú miliardy českých korún ročne. Z pohľadu toho, aké dane a aké peniaze odvádzame, koľko ľudí zamestnávame, aké produkty vytvárame, som presvedčený, že sme pre lokálne ekonomiky pozitívnym prínosom.

Áno, ale keby ste nesídlili v daňovom raji, mohli by ste do nich prispievať zrejme oveľa väčšími sumami.

Áno, to by mohol každý. My však máme inú filozofiu. Už teraz sme jedni z najväčších platcov daní v Česku a na Slovensku. Sídlo holdingovej štruktúry zodpovedá skutočnosti, že sme medzinárodná skupina. Trend síce smeruje k tomu, že pravidlá zdaňovania pre tieto holdingové štruktúry sa budú stále viac sprísňovať, pritvrdzovať a priestor sa zúži. Ale keď taká situácia nastane, vyrovnáme sa s tým. Sami od seba k tomu však pristupovať nebudeme.

Temnejšie postavy

Do akej miery ovplyvnila vašu firmu kauza Gorila?

Tváriť sa, že nás to neovplyvnilo, by bola lož. Riešime to, máme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Gorila

Marian Kočner

Peter Tóth

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie