Denník N

Český dobrovoľník: Mladým Afgancom na Lesbose vravím, že ak chcú žiť v Európe, musia poznať Beatles

Český dobrovoľník na gréckom ostrove Lesbos Milan Votypka. Foto N - Andrej Bán
Český dobrovoľník na gréckom ostrove Lesbos Milan Votypka. Foto N – Andrej Bán

Sociálny antropológ a koordinátor iniciatívy Pomáhame lidem na útěku Milan Votypka hovorí, že nie je proimigračný radikál, nechce otvoriť hranice. Ale debatám a hádkam, či prijať štyridsať maloletých migrantov bez sprievodu a poskytnúť im azyl, nerozumie.

Aký je v Česku záujem o alarmujúcu situáciu migrantov v Grécku, kde ich je okolo 70-tisíc, mnohí od roku 2015?

Pozorujem niečo ako „koníček“ médií, venovať sa iba sirotám, teda maloletým bez sprievodu. Zdá sa mi, že táto špecifická téma ovládla českú debatu možno až príliš. Teda že zastiera, prekrýva iné potrebné formy pomoci migrantom. Momentálne som v kontakte s poslaneckým klubom Pirátov a aj s vedením hnutia STAN.

Čo im hovoríte? 

Pýtam sa ich, či by to náhodou nechceli skúsiť – keďže azyl u nás pre tie siroty je pre úplnú neochotu vlády Andreja Babiša takpovediac nepriechodný – v duchu príslovia Ak to nejde dverami, vyskúšajme to oknom. Teda že by sme ako krajina prestali predstierať nezmysel, že prostriedky na ochranu hranice sú humanitárna pomoc. To by bolo od Česka iste férové gesto.

Ako vašich politikov presviedčate? A nakoľko ste v tom úspešný?

Aj tým, že sa usilujem, aby trošku žiarlili na to, aké skvelé veci robí Slovensko v Bosne a Hercegovine. Jedným z najbližších partnerov nášho spolku Pomáhame lidem na útěku je dobrovoľníčka Zuzana Prostredníková, dcéra známeho evanjelického teológa, dnes aj politika PS/Spolu. Ona kontaktovala slovenskú ambasádu v Sarajeve a veľvyslanca Martina Kača a povedala im o situácii v Bihaći a okolí na severozápade pri hranici s Chorvátskom. Chcem zdôrazniť, že váš pán veľvyslanec je v hysterickej protimigračnej atmosfére strednej Európy veľmi odvážny. A práve vďaka jeho radám a pomoci a vďaka našej veľkej aktivite, keď sme sa tam usilovali získať registráciu, sme momentálne jediná malá mimovládka, ktorá ju v Bosne má. A Slovensko, aj vďaka Zuzane, urobilo to, že sme boli schopní zacieliť presne naše aktivity.

Je to zásluha Slovenska ako krajiny alebo zopár málo ľudí, ako je Zuzana Prostredníková alebo veľvyslanec pán Kačo?

Samozrejme, nikdy to nie je zásluha jedného jediného človeka. Ale títo dvaja sú kľúčoví.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie