Denník N

Dosiahol zákaz hazardu v Brne: Bojovali proti nám aj úplatkami

Hudobník a aktivista MATĚJ HOLLAN sa ako líder hnutia Žít Brno vlani dostal do mestského zastupiteľstva a stal sa námestníkom primátora.

Ako sa vám podarilo presadiť zákaz hazardu, keď ostatné mestá na južnej Morave ho neregulujú?

V Brne bolo veľké centrum odporu voči hazardu. Pracovali sme na tom intenzívne niekoľko rokov. Najdôležitejšie je, či to niekto presadzuje. Napríklad Praha je zložitejšia, ale vyzerá to, že aj ona bude hazard prísne regulovať.

Chodia po obmedzení ľudia do herní v okolí?

Nie, dostupnosť je pri závislosti kľúčový faktor. Keď tam herne nie sú, nechodia do nich. Hráči sú iba v minime prípadov na tom tak dobre, aby mohli niekam cestovať. Veľmi veľa tých ľudí je v sociálnom vylúčení, žijú vo svojom gete alebo okruhu, a keď im znemožníte dostupnosť, omnoho menej ľudí bude niekam chodiť hrať. Sú aj takí, ktorí chodia z jedného mesta do druhého, ale tých je minimum. Všetky štúdie ukazujú, že je to kľúčové. Čím menej hazardu, tým menej závislých.

Aká silná je loby herného priemyslu?

Veľká, nikdy sa zatiaľ nepodarilo prijať zákon, ktorý by to akokoľvek reguloval, skôr sa, naopak, zákony zhoršovali. Nikdy to takto nešlo.

Kto sa najviac staval na odpor voči vašim aktivitám? Aké boli tlaky?

Musíte sa proti tomu obrniť. Mali sme asi šťastie, že zo začiatku naše hnutie podcenili, a keď si začali všímať, že to rezonuje, prijímajú sa vyhlášky a riešime to ústavno-právnou rovinou, už bolo neskoro. Už sme boli s kolegami príliš známi, aby nás mohli zastrašovať. Vedeli, že by sme to okamžite zverejnili. Spoliehali sme sa na medializáciu a verejnú ochranu publicitou.

Neboli nejaké konkrétne prípady, keď by podplácali zastupiteľstvo alebo sa vyhrážali?

Všade a stále. Aj v Brne boli takéto príklady. Vieme to nepriamo, dôkazy nemáme. Po celej krajine je to prelepené veľkými peniazmi v zastupiteľstvách a radách. Je to bežná a častá forma korupcie. V Brne prevážila verejná objednávka na reguláciu hazardu a zvíťazila nad silou peňazí. Keď bol ten odpor silný, politik si nemohol dovoliť ísť proti voličom.

Viete aj, koľko ľudí chceli podplatiť a akými sumami? 

Nie. Išlo to najmä cez zastupiteľstvo. Táto téma nezaujíma každého, nemusia podplácať všetkých poslancov, ale len kľúčové osoby.

Ako dnes vyzerá Brno bez hazardu? Je tam ešte vyše tisíc automatov.

Automaty tam ešte sú. Ministerstvo financií v správnom konaní odoberá posledné desiatky kusov. Máme menší problém čierneho hazardu, s ktorým si skúšame poradiť. Obraz mesta sa pekne mení. Ulice, ktoré boli zasvinené herňami, sú už bez hazardu. Postupne sa tam môžu objavovať nové obchody. V Prahe je veľa pekných príkladov, niekde boli herne s čiernym výkladom, teraz je tam pekný podnik.

Bratislava, 17. 6.  2015. Hracie automaty. Slov Matic. Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako bude vyzerať Brno časom? Sú ešte nejaké výnimky a zostanú?

Nie. Dnes je plošný zákaz tvrdého hazardu, ktorý bude trvať. Je možné, že v budúcnosti povolíme v niekoľkých veľkých mestách kasína hotelového typu, ktoré nepovažujem za spoločensky nebezpečné. Dúfam, že ulice bez herní zostanú aj po našom vládnutí.

V čom sú hotelové kasína iné?

Ak máme status štvor- a viachviezdičkového hotela, zaručuje to, že je tam kultivované prostredie a nepôjdu tam ľudia so sociálnymi problémami. Je to primárne zamerané na hotelových hostí, turistov a bohatú klientelu. V individuálnych prípadoch to aj u nich môže vytvoriť závislosť, ale nie je to masový problém. Začali sme s tým bojovať preto, lebo sa to týkalo obrovského množstva ľudí, a to je nutné znížiť. Nesnažíme sa, aby tu nebol ani jeden závislý, cieľ je, aby tým nebola terorizovaná spoločnosť.

Prečo ste teda zakázali aj kasína, kam chodili zväčša zahraniční hostia, napríklad Grandhotel Brno? Nešlo to inak?

Urobili to už mestské časti pred voľbami. Bola v procese vyhláška, ktorú sme schválili, ale mestské časti to nastavili ešte predtým. Nestihli sme to meniť. Mestské časti chceli zakázať všetok hazard, ktorý mohli. Rada alebo zastupiteľstvo sa môže rozhodnúť, či hotelové kasína chce. Teraz nie sú, ale mne je to jedno. Nepotrebujem ich, s týmto stavom som spokojný, ale viem si predstaviť, že sa to mierne zmení a nebude to mať žiadny sociálny dosah.

Hazard nie je len v herniach, ale prevádzkuje ho aj štát.

To sú iné formy hazardu a nebezpečenstvo vzniku závislosti je úplne rozdielne. Automaty sa podľa údajov z liečební podieľajú na závislosti 90-percentným podielom.

Keď zakázať hazard ako problém spoločnosti, prečo nie alkohol?

To je otázka, aby sa alkoholom niekto zaoberal. Česko je na tom v závislosti od alkoholu veľmi zle, je nutné ju znižovať. Klesá vek prvej skúsenosti s tvrdým alkoholom a je potrebné s tým niečo robiť a výrazne obmedzovať vznik závislosti.

IMG_7831

Boli ste niekedy v herni a skúsili si zahrať na automate? Aké to bolo?

Na automatoch nie, možno iba 20 minút. Neviem si predstaviť, že na niečom takom hrám. Kým človek nezačne vyhrávať alebo prehrávať peniaze, tak k tomu nemá žiadny vzťah a nie je z toho žiadny pocit.

Kde musí nastať zlom, keď tomu prepadne?

Rýchlo tam miznú peniaze. Človek často spočiatku niečo vyhrá, myslí si, že sa na tom dá zarobiť, preto sa do herne vracia a za jednu noc prehrá desiatky tisíc a stále sa v tom točí. Nikdy ich už však nevie dostať späť a ide do straty stoviek tisíc až milióna korún. Hráč potom stále dúfa, že sa mu to podarí získať späť, a potom je od toho fyzicky závislý.

Aká skupina ľudí chodí do herní?

Dominantná a najviac ohrozená časť sú sociálne slabí a menej majetní ľudia, ktorí majú nejaké psychické problémy, zlé rodinné vzťahy alebo iné problémy. Myslia si, že sa im podarí vylepšiť finančnú situáciu, rozpad partnerstva, psychické choroby, ale ešte viac tým problémy zhoršujú.

Čo môže zákaz hazardu spraviť s mestskou kasou? V Bratislave varujú, že mesto príde o viac ako tri milióny eur. Vy ste to už nejako pocítili?

Brno má po zákaze o desiatky miliónov korún menej. Zdá sa nám to ako veľmi dobrá cena za bezpečnejšie a krajšie mesto. Pre mesto je to však rozhodne úbytok peňazí.

Hrá to rolu v rozhodovaní, či ísť do zákazu hazardu?

Cieľom mesta nie je zarobiť čo najviac na čomkoľvek, ale nejaká služba občanom, aby sa tam cítili dobre a bezpečne. Mestá sú dostatočne bohaté, aby si mohli dovoliť takýto prepad príjmov a jednoducho sa niečo nespraví, napríklad bude opravené o ulicu menej. To bude, to je fakt, ale tá hodnota je omnoho vyššia. Zlepší sa bezpečnosť, prostredie mesta a zdravie obyvateľov.

Prečo vôbec hazard zakazovať a nenechať to na slobodnom rozhodnutí ľudí?

Nie sú to len dospelí ľudia, začína sa to aj u mladistvých a všetky formy nebezpečných závislostí je potrebné regulovať, inak sa národ stáva chorým a závislým, a to je zlé.

Kde vznikajú nelegálne herne?

Občas na tých istých miestach, kde boli pred zákazom. Dajú preč vývesné štítky a tvária sa, že nie sú. Je tam napríklad vstup na zvonček, otvárajú len prevereným ľuďom. Nie je jednoduché to dokázať. Zatiaľ je v Brne len niekoľko takýchto miest, možno 15 – 20.

Ako proti nim bojovať?

V najbližšom čase by sme chceli spustiť web, kde to mesto bude monitorovať, ale inak to je vec polície alebo ďalších štátnych orgánov, aby si s tým dokázali poradiť.

Bratislava, 17. 6.  2015. Hracie automaty. Slov Matic. Foto N - Tomáš Benedikovič
Stroje na peniaze. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nebojíte sa, že by to mohlo mať dosah ako prohibícia v Spojených štátoch v 20. rokoch, kde sa rozmohli súkromné kluby?

Alkohol je iná droga, to sú odlišné svety. Automat sa nedá tak ľahko utajiť a pašovať. Verím, že by si s tým štát vedel poradiť.

Ak vyhráte boj s herňami, stále tu budú online kasína, kde je dostupnosť ešte lepšia a ľudia nemusia ani nikam chodiť. Nie sú to ani nejaké certifikované prístroje a strata peňazí môže byť na internete ešte rýchlejšia, ak ich fyzicky nemajú, ale iba sa im strhávajú z účtu.

Nie je to taký veľký problém ako kamenný hazard. Sú to odlišné skupiny užívateľov. Nepochybujem, že sa tomu treba venovať. Verím, že sa niekto taký nájde.

Ťažko to asi obmedziť.

Dá sa to. Aj o kamennom hazarde sa hovorilo, že je to ťažké. Nie je. Verím, že aj na internet sa dajú nájsť účinné metódy v súlade s duchom internetu, ktorý zamedzí veľkému rozmachu. Keď sa však tomu nikto nebude venovať, hazardu na internete bude veľa.

Keby ste riešili podobnú situáciu v Las Vegas, chceli by ste aj tam zakázať herne?

Je to vyčlenené územie špeciálne na hazard. Ak tam niekto ide, tak s tým, že peniaze prehrá. Nie je to, ako keby to bolo v každom meste na každom rohu.

Ktorý druh automatov je menej nebezpečný? 

Všetky sú na tom rovnako. V porovnaní s klasickou ruletou je elektromechanická ruleta omnoho nebezpečnejšia, dá sa na nej hrať nonstop, môže byť v každej herni, nie je to kasínová hra, ktorá vyžaduje nejakú úroveň.

V Bratislave otvorili jednu herňu pri liečebni pre závislých. Aký to na nich môže mať vplyv? Odradí to hráčov pred vstupom do herne alebo to skôr kazí liečbu pre závislých?

Ak sú vedľa liečební herne, tak to nemá žiadny význam. Potreba hrať je u závislých veľmi silná, a ak prvá vec, ktorú uvidia po odchode z liečebne, je herňa, výsledky sú veľmi zlé.

Starostovia mestských častí musia hazard v Bratislave obmedziť cez petíciu, no kampaň nie je veľmi aktívna. Je nutná?

Musia sa usilovať o zmenu zákona, ten slovenský je úplne debilný a prohazardný. Zastupiteľstvo má mať právo si to obmedzovať bez nejakej petície. Ten zákon si napísali samotní zástupcovia hazardu na Slovensku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie