Denník N

Kiska opäť poráža Fica

Bývalý premiér a bývalý prezident. Foto – TASR
Bývalý premiér a bývalý prezident. Foto – TASR

Andrej Kiska neporazil Roberta Fica len vo voľbách. Lepší je aj v používaní faktov.

Autor pracuje ako analytik v Inštitúte SGI na projekte Demagog.SK

Prezident Andrej Kiska minulý týždeň využil právomoc prezidenta a predniesol v parlamente svoju prvú Správu o stave republiky. Vo svojej reči správne spomenul, že predchádzajúci prezident Ivan Gašparovič túto ústavou garantovanú možnosť plne nevyužíval.

V porovnaní s výstupmi, ktoré Demagog.SK v minulosti overoval, si Kiska počínal nadpriemerne dobre.

Zdravotníctvo bez chyby

Veľký dôraz kládol prezident na zdravotníctvo a svoje argumenty podkladal často faktmi. Ani v jednom z týchto výrokov sme nezistili faktické zaváhanie. Prezident napríklad správne spomenul, že veľkým problémom slovenského zdravotníctva je absencia klasifikačného systému DRG, ktorý by zaviedol naviazanie platieb na diagnózy.

Slovensko je posledná krajina Únie, ktorá tento systém nemá, napriek tomu, že prvé zmienky o ňom sa objavili ešte v roku 1995. Najnovšie bolo zavedenie systému posunuté z roku 2013 na rok 2016. Prezident okrem toho správne poukázal aj na to, že Slovensko rovnako posúva spustenie systému e-Health na rok 2017, teda do ďalšieho volebného obdobia.

Kiska tiež správne upozornil, že v Únii existujú viaceré spôsoby zdravotníckeho zabezpečenia. Vo Veľkej Británii, Írsku alebo Portugalsku existuje len jedna zdravotná poisťovňa. Naopak, možnosť výberu majú občania v Nemecku, Holandsku a stále ešte na Slovensku. Prezident správne pripomenul aj to, že diskusia na Slovensku o zdravotnom systéme a počte poisťovní už trvá vyše desať rokov.

Chyby pri obrane a imigrantoch

Dve faktické nepresnosti sa týkali zahraničnopolitických tém. V prvom prípade Kiska tvrdil, že Slovensko je vo výdavkoch na obranu v pomere k HDP v rámci NATO na chvoste. V skutočnosti menej ako Slovensko (približne jedno percento HDP) dáva na obranu až šesť štátov Aliancie a ďalšie štyri krajiny NATO dávajú na obranu takmer rovnako ako Slovensko. Je teda pravdou, že Slovensko si neplní svoju povinnosť dávať na obranu dve percetná HDP, ale podobne je na tom až desať iných členských štátov.

Pri aktuálnej téme migrantov Kiska prestrelil počet imigrantov cez južnú hranicu. Podľa viacerých aktuálnych zdrojov momentálne do Európy prúdi cez južnú hranicu približne 650 ľudí denne. Kiska však hovoril o tisíckach. Toto číslo je realitou len v niektoré exponované dni na južnej hranici alebo pokiaľ by sme započítali všetkých imigrantov do Únie, napríklad aj tých z Kosova.

Fakticky nadpriemerný

Okrem toho, že Kiskove hlavné argumenty boli podložené správnymi faktmi a nepresnosti na ne nemali zásadný vplyv, aj štatisticky vychádza Kiska veľmi dobre.

Jeho dva nepravdivé výroky z celkovo viac než dvadsiatich sú v kontraste napríklad s podobnou rečou Roberta Fica z decembra 2013. Vtedy čerstvý prezidentský kandidát nazbieral šesť nepresných výrokov z celkovo 16 overovaných výrokov. Aj dokument sto vládnych faktov vydaný a prezentovaný premiérom pri príležitosti troch rokov vlády obsahoval podľa našich zistení až 20 fakticky nepresných výrokov.

Dá sa teda konštatovať, že Kiska uštedruje Ficovi po volebnej porážke aj porážku v kategórii faktickej správnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie