Denník N

Čo presne musíte urobiť, aby ste neprichádzali v II. pilieri o peniaze v dlhopisových fondoch

Dôchodkovým fondom v druhom pilieri, ktoré investujú do akcií alebo kopírujú vývoj akciových indexov, sa v roku 2019 darilo. Najviac zarobili pasívne spravované indexové fondy. Dvojciferný výnos mali aj akciové fondy, ale o polovicu nižší.

Väčšina sporiteľov však z toho nemá nič. Sporia si totiž v garantovaných dlhopisových fondoch.

Je to tak od jari 2013. Sporiteľov vtedy politickým zásahom prehodili do garantovaných fondov a väčšina z nich to doteraz nechala tak. Takže neprofitovala z niekoľkoročnej rastovej fázy akcií. Zmeniť to je podľa niektorých ekonómov momentálne najväčšia výzva v druhom pilieri.

V garantovaných fondoch je totiž veľká skupina ľudí, ktorá si bude v druhom pilieri sporiť ešte aspoň 20 alebo 30 rokov. No peniaze majú v menej výkonných fondoch.

Zmeniť dôchodkový fond úplne alebo aspoň časť úspor presunúť do indexového alebo akciového fondu sa dá pritom hocikedy a aj online. Nie je dobrý nápad spoliehať sa na vládu, že s tým niečo urobí.

Ekonómovia odporúčajú indexové fondy s pasívnou správou, ktoré zarábajú najviac. Najväčšia dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) Allianz nemá indexový fond, no jej akciový fond dosiahol vlani podobné zhodnotenie ako indexové fondy.

Indexové (aj akciové) fondy vedia aj potrápiť. Ich výkyvy sú väčšie ako napríklad v dlhopisových fondoch. Dlhodobo sa však od nich očakáva väčšie zhodnotenie. Prípadné straty zmierňuje pravidelné investovanie.

Prinášame stručný návod, čo robiť alebo kde hľadať informácie, keď sa rozhodnete zmeniť dôchodkový fond, DSS alebo vstúpiť do druhého piliera.

V texte sa dočítate:

  1. aké sú na trhu DSS a ako sa menili ich názvy,
  2. čo spraviť, ak neviete, v ktorej DSS ste,
  3. ako postupovať, ak si chcete zmeniť dôchodkový fond prostredníctvom webu,
  4. aké sú linky na pobočky DSS a ich otváracie hodiny,
  5. čo spraviť, ak chcete vstúpiť do druhého piliera,
  6. čo urobiť, ak chcete zmeniť DSS,
  7. koľko vlani zarobili dôchodkové fondy a aký bol priemerný výnos za posledné tri roky.

1. Ako sa menili názvy dôchodkových spoločností

Na trhu je momentálne päť dôchodkových správcovských spoločností: Allianz, Axa, VÚB Generali, NN a DSS Poštovej banky.

Keď druhý pilier v roku 2005 vznikol, bolo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie