Denník N

Hovorme o slovenskom fašizme

Fašisti sa dnes s obľubou nazývajú vlastenci, nacionalisti, slušní ľudia či hrdí rodáci a médiá to od nich, netuším prečo, prevzali.

Už dlho sa nenaskytla vhodnejšia príležitosť hovoriť konečne nahlas a podrobne pravdu o slovenskom fašizme. Síce s oneskorením niekoľkých desaťročí, ale lepšie veľmi neskoro ako nikdy.

Po tomto víkende už asi nikto nepochybuje o tom, že na Slovensku fašizmus žije, a to v rôznych podobách – od tichej a väčšinou mlčiacej, cez obľúbené kléro-verzie, pokusy glorifikovať Tisa, vojtaššákovské kulty a ezoterické mutácie árijskej pseudoduchovnosti až po tú najhlučnejšiu a násilnú, ktorú predstavujú neonacisti. Počet ľudí, ktorí sa v tejto krajine k jednej z foriem hlásia, hrozivo rastie. Ukázali to župné voľby, potvrdzujú to prieskumy a brutálne to predviedol sobotňajší pochod.

Slovenský fašizmus sa vyvíja rafinovane, čoraz lepšie sa organizuje, šíri sa nielen na futbalových štadiónoch, v krčmách a posilňovniach, ale aj v mnohých farnostiach, štátnych inštitúciách ako Matica slovenská, dokonca vo verejných knižniciach a hlavne na sociálnych sieťach, blogoch a v diskusných fórach.

S radosťou šírený blud

Slovensko sa nikdy nedenacifikovalo. Ako by aj mohlo, keď sa ešte nevyrovnalo ani len s hrozným dedičstvom mečiarizmu. Štát po vojne takmer plynulo prešiel z jednej totality do druhej, vlastná minulosť sa viackrát manipulovala, až sa nastolil oficiálny obraz celonárodného antifašizmu, jeden z ideových pilierov socialistickej ČSSR. Samozrejme, blud, s radosťou šírený aj notorickými prevracačmi kabátov a arizátormi.

Ak sa nebodaj podarí širšiu spoločenskú diskusiu o tejto téme vyvolať a rozvíjať, nebude to vôbec príjemné. Zabolí to. Ale považujem to za nesmierne dôležité a malo by to zahŕňať mocných hore aj poslednú predajňu kresťanskej literatúry Lúč s Tisovým obrázkom na dverách. Inak sa nepohneme vpred a také soboty sa budú konať hocikedy. Keďže – ako sa vyjadril minister vnútra – polícii stačí, keď nikto nezomrie a mesto nezhorí.

Foto - Michal Hvorecký
Foto – Michal Hvorecký

Vysvetľujme

Fašisti sa dnes s obľubou nazývajú vlastenci, nacionalisti, slušní ľudia či hrdí rodáci a médiá to od nich, netuším prečo, prevzali. Keď sa jeden z organizátorov sobotňajšieho bratislavského pochodu obdivne vyjadril o Hitlerovi, Topky to označili za „chybičku“. Väčšmi sa zlo banalizovať nedá. Navyše, na sobotňajšiu tribúnu by so svojimi názormi o migrantoch dokonale zapadli aj mnohí údajní liberáli, sociálni demokrati či konzervatívci.

V honbe za preferenciami sa ľavica s pravicou aj opozícia s vládou v zneužívaní fiktívnych problémov pre estrádny populizmus vzácne zhodujú. Politici sa v reakcii na nárast extrémizmu – česť zriedkavým výnimkám – zmohli iba na zúfalo podobnú rétoriku a doplnenie programu o trocha viac národného oného. Vždy sa nájde menšina, ktorá za všetko môže. Obrodenie je v tomto smere pravdepodobné asi ako výstavba mešity v Oščadnici.

Na Slovensko nepriniesli fašizmus Nemci, ale zavádzali sme ho od vyhlásenia autonómie roku 1938 sami a to v jednej z najkrutejších foriem, aké sa kedy na svete vyskytli. Pripomínajme masové rozkradnutie židovského majetku, svoju spoluvinu na holokauste aj na násilných povojnových odsunoch obyvateľstva. Vysvetľujme, ako sa fašisti infiltrovali do novej republiky, a ako mnohí pomáhali nastoliť ďalšiu totalitu.

Nemlčme o tom, akú rolu v temných kapitolách histórie zohrali a naďalej zohrávajú cirkvi alebo Matica. Upozorňujme na prekrúcanie či falšovanie histórie, ktoré sa neraz deje za štátne peniaze a dokonca na akademickej pôde. Národ, ktorý si sám dal prívlastok holubičí, by si mal vzdať večnej hry na obeť a učiť sa konečne novú rolu spolupáchateľa.

Za všetko môže CIA

Oprávnená dezilúzia a frustrácia celých skupín obyvateľstva v spojení s putinovskou mediálnou propagandou, hyperkonzumom, rozkladom starého ekonomického poriadku a nevídaným rozmachom konšpirácií vytvárajú pre fašizmus ideálnu živnú pôdu. Najobskúrnejšie politické strany sa dostávajú do stredného prúdu. Najvyšinutejšie sprisahanecké teórie získavajú skalopevných vyznávačov. Pohŕdanie demokraciou a slobodou sa virálne šíri rýchlo ako recepty na liečbu rakoviny bazalkou. Rozum spí hlbšie ako Šípková Ruženka a z kolektívneho nevedomia sa vyplavujú strašidelné predsudky.

Trvalo len pár hodín a už sa na webe vynorili uletené teórie o tom, že násilné útoky v bratislavských uliciach niekto zinscenoval a o pár minút sa ten neznámy už volal CIA, Mossad alebo bicyklisti. Je len otázkou času, kedy sa dozvieme, že kamene, fľaše a dlažobné kocky hádzalo z kočíka saudské bábätko na pochodujúcich, a nie naopak.

O ďalšiu minútu to bude ako zaručenú pravdu šíriť váš bývalý spolužiak. Rozumné argumenty to zoči-voči sústavnému vymývaniu mozgov nikdy nemali ťažšie. Pomenúvajme veci pravými menami. Upozorňujme, do akých hrôz podobné tendencie v minulosti vyústili.

To, čo sa na slovenskom území kontaminovanom dejinami stalo, sa už neodstane. Ale zopakovať sa to môže. Preto nemlčme a hovorme o fašizme.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie