Denník N

Namiesto pôstu veľká porcia hudby alebo Ako vkusne zaobchádzať s ľudovkami

Na albume Puščaňa dala speváčka Zuzana Mojžišová dokopy slovenskú muzikantskú elitu.

Ten úvodný tón trúbky trvá sedem sekúnd a ide v dvojhlase, pod ním pulzuje iba veľký bubon a hajtka. Ku klavírnym vyhrávkam sa pridávajú husle a elektrická gitara. Mohla by to byť pokojne novinka z vydavateľstva ECM, ktoré má v katalógu presne takéto nahrávky na pomedzí etno hudby, džezu a klasiky, ale po dvoch minútach postupného pridávania nástrojov do hudby vpláva ženský nápev, ktorý prezradí, že toto je určite niečo Made in Slovakia.

Staronové nápevy

Kedy sa naposledy na jednom albume stretli Andrej Šeban, Oskar Rózsa, Martin Valihora a Stano Palúch? Nemusíte dlho rozmýšľať, bolo to dávno. Teraz sa to stalo znova a na novej nahrávke je našich „áčkových“ muzikantov ešte viac. Pribudli hráč na trúbku Oskar Török, cimbalista Marcel Comendant, pianista Miki Skuta a ďalší.

Andrej Šeban, Zuzana Mojžišová, Martin Valihora a Oskar Rózsa

Takúto exkluzívnu zostavu sa v roku 2004 podarilo dať dokopy v štúdiu speváčke Zuzane Mojžišovej a jej blízkemu spolupracovníkovi Rasťovi Andrisovi, hráčovi na píšťalky a rôzne iné dychové nástroje. Po pätnástich rokoch od albumu Zuzana Mojžišová je tu ďalšia kolekcia starých ľudových piesní v nových úpravách.

Dostala názov podľa úvodnej rusínskej skladby »Puščaňa«. „V obci Jarabina na rozdiel od iných regiónov Slovenska posledný fašiangový víkend nechodili ľudia v maskách, ale stretli sa, zabavili a pred začínajúcim pôstom sa poriadne najedli mäsa. ‚Puščaňa‘ je po slovensky akoby púšťanie. Ženy púšťali chlapov buď na zábavu, alebo mladých parobkov na drotárku, ale dá sa to brať aj tak, že pustite si tento album,“ vysvetľuje Zuzana Mojžišová.

Rodáčka z Banskej Bystrice od detstva spievala ľudové piesne, vyštudovala hudobnú vedu. Ako rozhlasová redaktorka pracuje s klasickou hudbou, s folklórom len ako muzikantka. Prvý album vydala pod názvom Jej družina, druhý sa volal Zuzana Mojžišová a jej družina a teraz už má aj svoj druhý sólový. Puščaňa je dosť veľkým posunom. Zvuk je oveľa pestrejší vďaka väčšiemu počtu hostí, okrem inštrumentalistov je tu aj ženský spevácky zbor, pesničky sú dlhšie a prevládli pomalšie skladby. A je tu jasne premyslený koncept výberu aj spracovania tém.

„Na začiatku som si povedala, že tento album musí mať nejaký vnútorný zámer. Vyberala som piesne, ktoré lemujú život človeka od narodenia po smrť. Potom som listovala v spevníkoch a to mi tak vyšlo. V Bartókovi, v zbierkach z jednotlivých regiónov alebo v rôznych knihách z obcí. Alebo som pospomínala na piesne, ktoré som sa naučila počas praxe vo folklórnych súboroch, ktoré som vždy mala veľmi rada, ale spievali sa len pri špeciálnych príležitostiach. Napríklad »Jánska pieseň«,“ hovorí speváčka. „Chcela som, aby bol album pestrý, preto sú tam uspávanky, detské hry, ľúbostné piesne, pracovné, vysťahovalecké, balady, piesne na zábavy aj obradový folklór, čo sú priadky, je tam aj pijanská tematika. Všetko, čo postretne človeka počas života. Texty sú originál, ako boli, nič som nemenila.“

Na Pohodu aj na džezáky

S ľudovou hudbou pracovala ešte predtým, než sa objavila nová generácia hudobníkov, ktorí folklórne témy začali spracúvať najrôznejšími spôsobmi. Jej prístup dobre vystihuje obal albumu Puščaňa – je na ňom paličková čipka, ktorá bola prestriekaná a nafotená vo zväčšenom detaile. Je to nový originál, so zachovaním pôvodného odkazu. Ľudová hudba ako inšpirácia, s citom k pôvodnej verzii. Najlepšie sa to dá ilustrovať na dvoch pesničkách. »Borovička« nie je žiadnou pijanskou odrhovačkou: keď trúbka dvakrát zopakuje melódiu po ženskom hlase, je to číra krása. Podobnou ukážkou vkusného a zároveň aj nápaditého rozvinutia pôvodného motívu je skladba »Zabili Jaňíka«, kde sa ľudová téma postupne klenie do zaujímavých harmónií a nástrojových kombinácií.

„Pesničky sú buď v notách, alebo na nejakom audiozázname. Potom si sadnem za klavír, začnem si to hrať a harmonizovať. Už vtedy cítim, či má pieseň potenciál a viem s ňou nejako pohnúť ďalej. Keď si ma pieseň nájde, začne si cezo mňa žiť nový život.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie