Denník N

Kalavská po demisii: Takto sa nikto nikdy nesprával k svojmu ministrovi

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Je vaša osobná integrita viac ako dva mesiace zotrvačnosti do volieb? Andrea Kalavská si po odmietnutí reformy nemocníc povedala, že jej takáto zotrvačnosť už nestojí za to, a podala demisiu.

V rozhovore s Andreou Kalavskou si prečítate:

  • ako (ne)komunikovala s Robertom Ficom,
  • ako vníma politickú kultúru,
  • o ponukách na zotrvanie v politike,
  • prečo lekárom nezostávajú sily na to, aby ich zastupovali kvalitnejší ľudia v komore a v odboroch.

Aj po takmer 15 rokoch hovoria o Rudolfovi Zajacovi ako o reformnom ministrovi. V dobrom aj v zlom. Čo sa bude o 15 rokov hovoriť o Andrei Kalavskej ako ministerke?

To sa musíte pýtať ľudí, čo si o mne hovoria. Každý si zhodnotí moje konanie podľa vlastných parametrov. Snažila som sa, išlo mi o vec a chcela som niečo zmeniť. Bola by som rada, ak by ma vnímali ako ministerku, ktorej išlo o pacienta a o to, aby som niečo zmenila.

Povedali ste, že neľutujete, že ste vstúpili do politiky. Ak by ste pred štyrmi rokmi mali informácie, ktoré máte dnes, prijali by ste tú ponuku?

Na to sa veľmi ťažko odpovedá. Keď som bola na ministerstve, často som si vyčítala, že som sem išla. Na konci dňa by som to zrejme aj tak vzala. Asi je všetko tak, ako má byť.

Čo vás na práci ministerky bavilo?

Je to ťažká práca, ale mňa to bavilo. Nevadia mi prekážky a rada zvládam výzvy a náročné situácie. Som orientovaná na výsledok, a keď sa chcete dostať k cieľu, musíte nejaké výzvy zdolať. Keď som šla na ministerstvo, predpokladala som, že to bude veľmi ťažké, lebo toto nie je ľahký rezort. Podľa mňa je jeden z najťažších. Mala som tú prácu svojím spôsobom rada, lebo z tohto miesta sa dajú zmeny robiť najlepšie. A tie zmeny sú naozaj potrebné.

Je niečo konkrétne, čo vám bude chýbať?

Ľudia na ministerstve. Stretávala som sa s pacientmi, lekármi, so sestrami v nemocniciach, to bolo veľmi príjemné.

Ako politika ovplyvnila váš osobný život?

Jasné, že vás to ovplyvní. Je to kvantum vecí, ktoré musíte robiť, a je tu veľa informácií, ktoré musíte vyhodnotiť. Musíte byť stále na telefóne. Práci sa venujete veľmi veľa a, samozrejme, aj na úkor svojich najbližších.

Máte 12-ročnú dcéru, ako prijala vašu demisiu?

Pýtala som sa jej, čo mám robiť. Radila som sa s ňou. Povedala mi, že som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reforma nemocníc

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie