Denník N

Spoločnosť MARS zachraňuje kakao pre budúce generácie

Uplynul jeden rok od okamihu, keď spoločnosť Mars, jeden z najväčších svetových výrobcov cukroviniek, ohlásila svoj akčný plán Kakao pre nadchádzajúce generácie (Cocoa for Generations Plan). Jeho súčasťou je  investícia vo výške 1 miliardy dolárov, ktorej cieľom je do roku 2025 zabezpečiť plne udržateľný dodávateľský reťazec kakaa s plne dohľadateľným pôvodom. Čo sa za týmto slovami skrýva a čo sa spoločnosti Mars za tento rok podarilo dosiahnuť, nám porozprávala Zuzana Lošáková, Corporate Affair Director pre strednú Európu.

Uplynul jeden rok od chvále, ako Mars spustil svoj globálny plán na premenu svojho dodávateľského reťazca na plne udržateľný a transparentný. Čo sa spoločnosti za túto dobu podarilo dosiahnuť?

Uskutočňovanie plánu Kakao pre nadchádzajúce generácie sa rozbehlo vo veľkom. Už počas prvého roka sme pomohli viac ako 272 000 poľnohospodárom s certifikáciou a dodali im viac ako 3,5 milióna sadeníc kakaa. Vďaka partnerstvu s mimovládnymi organizáciami sa nám podarilo aj rozvinúť svoj prístup k ľudským právam, konkrétne podporou komunít pestovateľov kakaa vo svojom dodávateľskom reťazci.

Čo si pod tým má čitateľ predstaviť?

Zatiaľ čo na našom trhu odvetvie čokolády a cukroviniek stále rastie, globálny dodávateľský reťazec kakaa čelí niekoľkým vážnym hrozbám. Patrí k nim nebezpečenstvo detskej práce či nízkych príjmov drobných poľnohospodárov. Nepriamo sú už aj dôsledky globálneho otepľovania, ako je rastúce odlesňovanie a poľnohospodárstvo v chránených lesných oblastiach. Sme jeden z najväčších svetových výrobcov čokolády a tak týmto problémom čelíme v prvej línii.

V čom konkrétne spočíva plán spoločnosti Mars?

Konkrétne kroky sú, samozrejme, oveľa zložitejšie. Ale povedzme si niekoľko čísiel. Plán Kakao pre nadchádzajúce generácie je podporený sumou jednej miliardy dolárov v priebehu desiatich rokov, preto musíme postupovať rozvážne. Prezreli sme celú našu činnosť, definovali sme tri najnáročnejšie oblasti nášho súčasného dodávateľského reťazca a na tie sa zamerali. Sú to ochrana detí, ochrana lesov a zlepšenie príjmov poľnohospodárov. Ďalej sme pre každú z týchto oblastí navrhli zvláštny akčný plán a na cieľoch pracovali súbežne. Napríklad vlani viac ako 180 000 poľnohospodárov dostalo prémie za produkciu kakaa. Mars tiež distribuoval poľnohospodárom viac ako 3,5 milióna sadeníc kakaovníkov a pre 74 530 z nich zorganizoval osobné školenie o farmárskych postupoch. Prostredníctvom iniciatívy Kakao a lesy, jedného z pilierov plánu Kakao pre nadchádzajúce generácie, sme zmapovali hranice viac ako 126 000 fariem a rozdistribuovali viac ako 428 000 tieniacich stromov pre viac ako 30 000 farmárov. Mars považuje všetky tieto kroky za vzájomne prepojené úsilie, ktoré nielen zachová zdravý, udržateľný a dohľadateľný dodávateľský reťazec kakaa, čo je bezprostredná priorita spoločnosti, ale tiež prispeje k významnej zmene v spôsobe produkcie kakaa tak, aby sa zlepšil život poľnohospodárov a ich domácností.

Spomenuli ste prémie za pestovanie kakaa. Aké ďalšie formy zvyšovania životnej úrovne chce Mars uskutočňovať?

Naše úsilie je zamerané na vytvorenie budúcnosti, kde prosperujú všetci, a preto je kľúčové pomáhať poľnohospodárom zvyšovať produktivitu, diverzifikovať ich príjmy a umožniť ženám a komunitám, aby sa stali súčasťou tejto zmeny. Vytvorili sme poľnohospodársku poradenskú sieť, kde sú ‘kakaoví doktori’ školení, aby sa naučili, ako zabezpečiť rozkvet svojich fariem, ale tiež ako podporovať komunity pestovateľov kakaa. Do programu je teraz zapojených približne 20 000 miestnych farmárov.

Ako sa ženy môžu stať súčasťou zmeny?

Zahŕňa to posilnenie postavenia žien a komunít v kakaovom sektore prostredníctvom školení o finančnej gramotnosti, poskytovanie mikrofinancovania, monitorovanie detskej práce a organizovanie osvetových stretnutí o nebezpečenstve detskej práce. Na ženy sa zameriavame, pretože sú často zodpovedné za veľkú časť poľnohospodárskej práce a za rozhodovanie o výžive, bezpečnosti a vzdelávaní detí. Poskytnúť prístup k finančnému školeniu a úverom robí veľké rozdiely! Prostredníctvom nášho partnerstva so spoločnosťou CARE International a jej finančnými organizáciami na pomoc dedinám sme získali už viac ako 6 000 členov, z ktorých väčšina sú ženy z Pobrežia Slonoviny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie