Denník N

Lukáš z chatrče už je aj v SND

Workshop pre členov Divadla z chatrče z Moldavy nad Bodvou v Slovenskom národnom divadle. Foto N - Tomáš Benedikovič
Workshop pre členov Divadla z chatrče z Moldavy nad Bodvou v Slovenskom národnom divadle. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rómovia z Moldavy nad Bodvou o razii hovoriť už nechcú. S divadlom a kapelou chodia po osadách a detských domovoch, aby menili myslenie Rómov.

Ochotnícke Divadlo z chatrče z Moldavy nad Bodvou, ktorého zoskupenie tvoria amatérski herci z osady Budulovská, predstavilo svoju hru s názvom Príbeh Lukáša aj v Slovenskom národnom divadle. Autentický príbeh z rómskeho prostredia dotvárajú aj jednoduché kulisy – konár, lavór, sáčky, s ktorými herci znázorňujú fetovanie. Hra je v maďarčine, pričom jeden z Rómov v nej vystupuje ako tlmočník. Scénky dopĺňajú rómskymi skladbami a hrou na gitare. Medzi hercami je aj Milan Hudák, ktorý vypovedal po známom policajnom zásahu.

Policajnú raziu v osade Budulovská mal vyvolať konflikt dva dni predtým, keď počas zábavy v osade niektorí Rómovia hádzali do policajného auta kamene. Polícia tvrdí, že išlo o štandardnú akciu, akých za rok vykoná stovky, a akciu označila za pátraciu. Nikoho nenašli, zostali len desiatky dobitých osadníkov a rozbité chatrče. Zranenia dokazujú aj lekárske správy.

Kontroverzný prípad, o ktorom sa rozprávalo v Európskom parlamente aj v OSN, nie je ani po dvoch rokoch objasnený. Inšpekcia ministerstva vnútra pochybenie polície nezistila, generálny prokurátor Jaromír Čižnár nariadil špeciálne vyšetrovanie, ktoré stále trvá.

 Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

O bitke už rozprávať nechcú

O udalostiach spred dvoch rokoch však Milan Hudák už rozprávať veľmi nechce. Tvrdí, že má strach, vidieť na ňom aj únavu z médií. Snaží sa prestať na bitku myslieť, venuje sa štúdiu v Maďarsku a divadlu.

Pred dvomi rokmi chcel vypovedať aj pred poslancami parlamentného výboru pre ľudské práva. Šesťhodinovú cestu vlakom spolu s ďalšími zbitými chlapcami absolvoval zbytočne, poslanci Smeru ich vypočuť odmietli. O niekoľko mesiacov zase minister vnútra Robert Kaliňák označil jeho aj ostatných osadníkov z Moldavy nad Bodvou za klamárov a dodal, že ho uráža, ak sa Rómovia dávajú na rovnakú úroveň ako policajti.

Kaliňák sa odvolával na pochybnú minulosť niektorých osadníkov. Hudák priznáva aj temnú stránku svojho života. Desať rokov v osade fetoval, hovorí, že začal z nudy.

„Fetovanie mi dávalo všetko to, čo mi chýbalo. Necítil som hlad, bolo mi teplo, zabudol som na bolesť a všetky zlé veci,“ pozýva Hudák na exkurziu do jeho minulosti. Tvrdí, že toluén mu dával pocit úteku pred každodennými problémami. Po tom, ako sa prefetoval jeho kamarát Ľubor, s tým prestal.

Divadlo i kapela

Miestna komunitná pracovníčka Irma Horváthová napísala o smrti mladého Róma a jeho drogovej závislosti krátku pätnásťminútovú scénku. V skromných priestoroch komunitného centra ju začala s piatimi chlapcami skúšať, onedlho mali prvé predstavenie pred deťmi z moldavskej školy.

„Pamätám si, ako Irma zháňala niekoho, kto by skúsil hrať hru, tak som sa prihlásil,“ spomína si Hudák pri nacvičovaní predstavenia v priestoroch novej budovy Slovenského národného divadla.

Pred dvomi rokmi si okrem divadla založili aj kapelu Chalani z chatrče, ktorou dopĺňajú divadelné predstavenia. Za krátky čas sa Rómom z Moldavy nad Bodvou podarilo účinkovať na najväčšom hudobnom festivale Pohoda, vystupovali aj vlani počas odovzdávania cien Biela vrana. Najviac si však cenia možnosť vystupovať v Európskom parlamente. Za dva roky od razie sa z nich stala jedna z najznámejších kapiel a divadiel v rómskej komunite.
Najčastejšie vystupujú v obciach, kde žije viac Rómov, a v detských domovoch.

Bratislava, 22.6. 2015.  Workshop pre členov Divadla z chatrče z Moldavy nad Bodvou v Slovenskom národnom divadle. Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Workshopy v SND

„V prvom momente nám ani nenapadlo, že sú to chalani z tej udalosti,“ hovorí Miriam Kičiňová zo SND, ktorá organizuje workshopy a vystúpenie rómskeho divadla. „Tento typ práce s deťmi v divadle funguje v celom svete. Nevedela som si zo začiatku úplne predstaviť, ako to bude vyzerať, ale chceli sme to skúsiť.“

Práca s osadníckym divadlom Kičiňovú nezaskočila. Niekoľko rokov pracuje v SND s ochotníckymi súbormi. Sama pochádza z Trebišova, v detstve chodila so svojou matkou – sociálnou pracovníčkou – do osady často. S rómskymi deťmi pracovala aj v Bardejove.

„Skôr ma zaujala otázka divadelnosti, aby to nebolo len o tom, že prídu a zahrajú, ale odnesú si niečo do života a naučia sa rozmýšľať o divadle, dialógu, herectve,“ myslí si a dodáva, že divadelná otázka bola pre ňu pri tejto spolupráci „dôležitejšia, než čokoľvek iné“.

„Divadlo z chatrče je zoskupenie mladých ľudí. Keď pred piatimi rokmi vznikli, boli to ešte deti a chceli povedať nie drogám a problémom, ktoré trápia obyvateľov osady,“ vysvetľuje Lýdia Šuchová z občianskeho združenia Equity, ktorá mladíkom pomáha pri organizovaní predstavení takmer od začiatku.

Bratislava, 22.6. 2015.  Workshop pre členov Divadla z chatrče z Moldavy nad Bodvou v Slovenskom národnom divadle. Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Keď som prvý raz prišla do osady Budulovská, posadili ma na špinavý prah komunitného centra. Za pätnásť minút ich predstavenia som pochopila viac o živote segregovaných Rómov, ako som si dovtedy myslela,“ vysvetľuje Šúchová. „Som veľmi rada, že som bola pri tom, ako prvý raz v živote cestovali vlakom, ako si prvý raz vyskúšali sprchu alebo držali v rukách príbor.“

„Atmosféra v osade sa zmenila, po 24 rokoch nám urobili asfaltový chodník, postavili ihrisko a máme aj väčšie komunitné centrum,“ hovorí s nádejou amatérsky kameraman a fotograf Karol Horváth. Na raziu rovnako nezabudol, na druhej strane má pocit, že sa postupne podarilo zmeniť veci k lepšiemu. Primátorskú stoličku prebral po kontroverznom Istvánovi Zachariašovi (SMK) Slavomír Borovský (nez.).

Nehrozí už, že by sa zopakovala situácia, keď ľudia žijúci pri osade museli volať pre bujaré rómske zábavy políciu. Prvotný strach z nového vedenia mesta vystriedalo prekvapenie. „Vidím, že aj policajti sa po voľbách trochu zmenili. Už nechodia k nám ako k nepriateľovi so psom v kufri auta, niektorí, keď dôjdu, normálne pozdravia, podajú aj ruku,“ zdôraznil mladý Róm.

Potešilo ho aj to, že po voľbách navštívil osadu aj primátor. Verí tomu, že napäté vzťahy v meste medzi rómskou komunitou a majoritou sa časom normalizujú.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie