Denník N

Brexit bude, Veľká Británia zanedlho byť nemusí  

Víťaz Boris Johnson. Foto – TASR/AP
Víťaz Boris Johnson. Foto – TASR/AP

Vďaka výraznej parlamentnej väčšine môže Johnson byť oveľa ústretovejší pri rokovaniach s Úniou o budúcich vzťahoch.

Je už isté, že Veľká Británia z Únie odíde. Prekvapením však nebude ani to, ak v dohľadnom čase prestane byť Veľkou Britániou.

Únava z brexitu a strach z radikála Jeremyho Corbyna boli asi hlavnými dôvodmi, ktoré rozhodli o drvivom víťazstve konzervatívcov v britských parlamentných voľbách.

Boris Johnson dokáže byť tradične veľmi presvedčivý, v inej situácii a proti inému lídrovi by však tak výrazne neuspel. A možno by neuspel vôbec.

Voľbami definitívne padla možnosť druhého referenda o brexite. Krajina je síce stále rozdelená zhruba pol na pol medzi prívržencami a odporcami brexitu, väčšina voličov však dnes považuje za dôležitejšie to, aby už brexitový pat skončil, než to, ako sa skončí – a netúži po predlžovaní neistoty ďalším referendom.

Tábor prívržencov brexitu je navyše jednotný a jednotne sa postavil za Johnsona – tomu sa podarilo zozbierať skoro všetky probrexitové hlasy. Zoči-voči takému jednotnému a odhodlanému táboru prívržencov brexitu by druhé referendum nebolo dobrým riešením, ani keby voľby dopadli inak. Skôr by to viedlo k studenej občianskej vojne v krajine.

Tábor odporcov brexitu, naopak, bol rozdelený medzi viacero strán a nemal jasného a najmä dôveryhodného lídra.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie