Denník N

Nedovoľme Ficovi zosmiešniť nádej na zmenu

Sú dve otázky, ktoré dostávam od ľudí najčastejšie. Podarí sa po voľbách postaviť príčetnú vládu? Ak áno, ako dlho dokáže fungovať? Presne na tieto obavy ľudí to hrá Robert Fico, keď opozíciu zosmiešňuje. 

Pre Smer a jeho predsedu bude úspechom, ak ľudia stratia nádej na zmenu. Preto je jednou z našich hlavných úloh zabojovať o nádej, že Slovensko sa môže zmeniť k lepšiemu. A v mene dosiahnutia tohto cieľa musíme na obe položené otázky jasne odpovedať.

Subjektívne hovorím, že sa to darí. Darí sa to aj vďaka dohode o slušnej politike, ktorú sme priniesli spoločne s KDH. Neskôr sme ju rozšírili aj o stranu Andreja Kisku a pred Vianocami aj o SaS. Vďaka spoločnému záväzku viesť normálny a konštruktívny dialóg sa vzťahy zlepšujú.

Treba dať dôvod voliť nevoličom

Nesmieme si len brať hlasy voličov medzi sebou. To je dobré len na pohladenie si vlastného ega. Môžeme sa chváliť, kto má viac, ale nepomôže to spoločnému cieľu. Musíme priniesť nových voličov, presvedčiť nerozhodnutých, dať dôvod voliť nevoličom.

To dokážeme len prácou v teréne a na to sa musíme všetky opozičné strany zamerať a tam zabrať. My budeme ťahať aj za dvoch, keďže sme koalícia. Máme viac ako 500 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, ktorí sú spoločne s našimi kandidátmi denne v uliciach miest a obcí po celom Slovensku. Hovoríme s ľuďmi, počúvame, čo ich trápi, ponúkame im naše riešenia.

Lídri by mali prevziať zodpovednosť vo vláde

Mali by sme sa dohodnúť, že lídri koaličných strán majú byť vo vláde a niesť priamo zodpovednosť za exekutívu.

Napokon, to, že je to mimoriadne dôležité, vidieť na súčasnej vláde Petra Pellegriniho. Premiér so svojimi ministrami majú prinášať riešenia a výsledky. Ale keď o niečo naozaj ide, tak úplne od boku rozhoduje politické vedenie Fico, Danko, Bugár.

Súčasná vládna väčšina na kľúčové pozície ako školstvo, zdravotníctvo či dokonca na premiérsky post posadila ľudí, ktorí nemali reálnu moc a schopnosť presadiť zmeny v parlamente. Potom sú z toho iba spory a nulové výsledky. Stratégie a pekné plány ako Učiace sa Slovensko a stratifikácia nemocníc skončili v zásuvke na ministerstve.

Ak nám majú ľudia veriť, že aj v schopnosti riešiť problémy Slovenska budeme skutočnou zmenou, mali by sme sa na tom dohodnúť už pred voľbami.

Žiadne spory, noví voliči a zodpovednosť za vládnutie sú tri „ak“, na ktorých pracujeme a musíme pracovať ešte viac každý deň.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Michal Truban

Politici píšu

Progresívne Slovensko

Komentáre

Teraz najčítanejšie