Denník N

Slovenka lyžuje za Česko: Nemala som na výber, inak by som dávno skončila

Foto – archív Martiny Dubovskej
Foto – archív Martiny Dubovskej

S vyšším číslom strácam dve sekundy už na štarte, hovorí Martina Dubovská.

Popri Petre Vlhovej v slalomoch Svetového pohára pravidelne štartuje aj ďalšia Slovenka. Martina Dubovská (27) žije v Liptovskom Mikuláši, no jej otec-tréner z nej v šestnástich urobil reprezentantku Česka. V úvodnom slalome prebiehajúcej sezóny vo fínskom Levi sa prvýkrát v kariére dostala do najlepšej desiatky, keď obsadila deviate miesto.

Kde ste lyžiarsky vyrastali?

Som zo sídliska Podbreziny v Liptovskom Mikuláši, kde sme mali kopec, z ktorého som sa pred školou spúšťala – desať jázd a potom čo najpomalšie do školy. Pamätám si, že som na lyžiach chodila aj do obchodu. Keď ma otec prvý raz vzal na kopec, nechcela som sa spustiť, tak sme začali na lyžiach chodiť do obchodu. Niekde mám z toho aj fotku.

Váš otec rozhodol, že budete reprezentovať Česko. Prečo?

Mala som šestnásť a v prvom roku som medzi juniorkami lyžovala za Slovensko, ale nedosahovala som výnimočné výsledky. Narodila som sa v Česku a mamina je Češka, otcovi sa zdala podpora českého zväzu lepšia, a keďže on bol tréner a rozhodoval o všetkom, postavil ma pred hotovú vec. Viac-menej je to tak doteraz, už som si zvykla, mám aj dvojité občianstvo. Čechom musím byť vďačná, že ma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie