Denník N

Z Arktídy mi bolo smutno, hovorí Slovenka po medzinárodnej expedícii

Patrícia Bátovská. Foto – archív P. B.
Patrícia Bátovská. Foto – archív P. B.

Patrícia Bátovská sa ako prvá Slovenka zúčastnila na arktickej expedícii. „Arktída ma očarila, no klimatická zmena, ktorú sme mohli pozorovať, pôsobila dosť depresívne,“ hovorí 20-ročná študentka.

Patrícia Bátovská sa v lete spolu s osemdesiatkou ľudí z celého sveta podieľala na expedícii Arctic Climate Force, ktorú viedol britský polárny bádateľ a environmentalista Robert Swan. Poznatky, ktoré získala, sa teraz snaží uplatňovať vo Francúzsku, kde študuje na Toulouse Business School, aj v Japonsku, kde strávila posledný semester. Zaráža ju, ako masovo využívajú Japonci plasty a že v jej rodných Leviciach sa recykluje viac ako vo francúzskom Toulouse.

Na vašich fotografiách z expedície ma prekvapilo, ako je v Arktíde málo snehu a ľadu. Je to len môj dojem?

Nie, máte pravdu, aj ja som čakala, že to tam bude celé biele. Ale snehovú pokrývku sme videli iba na vrcholkoch hôr a tiež trvalo dosť dlho, kým sme natrafili na ľadovú kryhu.

Je pravda, že sme tam boli v letných mesiacoch, keď je v Arktíde teplejšie a sneh sa topí, ale ľudia, ktorí tam chodievajú pravidelne, nám hovorili, že aj v zime je tam už menej ľadu a loďou sa tak dostanete čoraz ďalej. To bol pre nás prvý dôkaz klimatickej zmeny. Priznám sa, že to na nás zapôsobilo dosť depresívne.

Dozvedeli ste sa, aký vplyv má otepľovanie na tamojšie živočíchy?

Pre polárne medvede je čoraz ťažšie hľadať si potravu, lebo na to, aby sa mohli dostať k tuleňom, potrebujú ľad. Veľký dosah má otepľovanie aj na veľryby, keďže v teplejšej vode sa menej darí planktónu, ktorým sa živia. Stačí aj malá zmena teploty vody a môže to mať výrazné dôsledky. Otepľovanie narúša životné prostredie všetkých tamojších živočíchov a ničí prirodzenú rovnováhu.

Najbližšie sme sa dostali k mrožom, ktoré sa vyvaľovali na pláži a ani si nás nevšímali. Z člnov sme videli aj medvede na pevnine. Experti, ktorí tam boli s nami, nám vraveli, že keby sme sa k nim priblížili,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Rozhovory

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie