Denník N

V Austrálii zhorelo územie veľké ako Slovinsko. Požiare podľa premiéra nesúvisia s klimatickou krízou

Kengury vedia utiecť pred požiarom, oveľa zraniteľnejšie sú koaly. Foto - TASR/AP
Kengury vedia utiecť pred požiarom, oveľa zraniteľnejšie sú koaly. Foto – TASR/AP

Lesné požiare pri Sydney zabili šesť ľudí a vyše tisíc koál. V akcii je viac ako dvetisíc dobrovoľníkov. Austrálsky predseda vlády im odmieta zaplatiť, za čo si vyslúžil kritiku. 

„Áno, som žena. Áno, som tehotná. A áno, pri požiaroch budem ako dobrovoľníčka pomáhať aj naďalej,“ povedala pre BBC dvadsaťtriročná Katherine Robinsonová-Williamsová v štrnástom týždni tehotenstva.

„Nie som prvou tehotnou hasičkou a ani nie poslednou. Budem pomáhať, kým toho budem schopná.“

Zhorelo územie ako Slovinsko

Austráliu opäť sužujú lesné požiare. Horí na viac ako 370-tisíc hektároch, spolu už v krajine zhoreli dva milióny hektárov pôdy. Na porovnanie, to je rozloha celého Slovinska či Izraela. Slovenská republika má 4,9 milióna hektárov.

Podľa miestnych novinárov bolo od októbra len v Novom Južnom Walese 108 požiarov, z ktorých sa až 74 vymklo spod kontroly. Vyžiadali si šesť obetí a zhorelo viac ako sedemsto domov.

„Je príliš neskoro, aby ste odišli. Keď vo vašej blízkosti vypukne požiar, hľadajte úkryt. Pripravte sa s rodinou na nebezpečenstvo,“ informovali v oficiálnom vyhlásení úrady.

Zhruba štyridsať kilometrov severozápadne od Sydney zasahuje viac ako dvetisíc hasičov, väčšina z nich sú však dobrovoľníci. Vypomáhať už prišli aj skupiny z Kanady a zo Spojených štátov amerických.

Tak či onak, predseda vlády dobrovoľníkom platiť odmieta. „Na prírodné katastrofy sme takto reagovali vždy, je to súčasťou našej tradície,“ vysvetľoval Scott Morrison

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Požiare v Austrálii

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie