Denník N

Rostas je vinný z hanobenia rasy a národa, Harabina vykázali z miestnosti

Šéfredaktor časopisu Zem a vek Tibor E. Rostas. Foto N - Vladimír Šimíček
Šéfredaktor časopisu Zem a vek Tibor E. Rostas. Foto N – Vladimír Šimíček

Súd vydavateľa časopisu Zem a vek odsúdil na peňažný trest štyritisíc eur za jeho autorský text. Rostas aj prokurátor sa voči rozhodnutiu súdu odvolali.

Sudca Špecializovaného trestného súdu Rastislav Stieranka uznal šéfredaktora mesačníka Zem a vek Tibora Eliota Rostasa vinným z hanobenia rasy a národa, samotný článok Klin židov medzi Slovanmi však súd nepovažuje za extrémistický materiál. Vymeral mu peňažný trest 4-tisíc eur.

„Sloboda jedného sa končí tam, kde sa začína sloboda druhého,“ parafrázoval sudca Stieranka výrok Johna Stuarta Milla, keď odôvodňoval rozsudok.

Cíti sa ako obeť

Sudca vysvetľoval, že celý článok, zverejnený 1. mája 2017, je potrebné posudzovať v kontexte – vrátane titulku, citátov či záverečného hodnotiaceho komentára. Rostas teda podľa neho nie je odsúdený za zverejnenie citátov, ale za hanlivý článok o Židoch.

„Obžalovaný sám potvrdil, že písal článok tendenčne, lebo poznal aj pozitívne stránky Židov, ale úmyselne ich nenapísal,“ dodal sudca s tým, že článok nepodnecuje k nenávisti. Podľa sudcu takýto článok by nemal vzbudiť nenávisť Slovákov voči Židom.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Rostas aj prokurátor Tomáš Honz sa voči rozsudku odvolali. Ak by Rostas peňažný trest nezaplatil, pôjde na tri mesiace do väzenia.

Rostas rozsudok rešpektuje, no nepovažuje ho za korektný. Za textom si ďalej stojí a plánuje sa odvolať: „Nemienim platiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie