Denník N

Liberálni primátori V4 sa spojili v Budapešti proti populistom. Vytvorili Pakt slobodných miest

Zľava primátor Budapešti Gergely Karácsony, Varšavy Rafal Trzaskowski a Matúš Vallo z Bratislavy. Foto - TASR/AP
Zľava primátor Budapešti Gergely Karácsony, Varšavy Rafal Trzaskowski a Matúš Vallo z Bratislavy. Foto – TASR/AP

Bratislavský primátor Matúš Vallo sa pridal ku kolegom z Budapešti, Prahy a Varšavy a podpísal s nimi Pakt slobodných miest.

Každý z nich je liberál, zelenú politiku majú ako prioritu a vyšli z opozície.

Primátori štyroch hlavných miest krajín V4 sa v pondelok zišli v Budapešti, aby podpísali takzvaný Pakt slobodných miest.

Chcú tak narušiť toxický imidž krajín V4, ktorý teraz majú stredoeurópske krajiny v EÚ, a zastupovať záujmy mestského proeurópskeho voliča efektívnym riešením výziev.

„Nový Pakt slobodných miest vznikol, aby bojoval proti populizmu, podporoval transparentnosť a popasoval sa s klimatickou krízou,“ píše sa v pakte, ktorý podpísali primátori Budapešti, Bratislavy, Varšavy a Prahy.

Pakt štyroch primátorov

Do Maďarska svojich kolegov z hlavných miest krajín V4 pozval nedávny víťaz lokálnych volieb v Budapešti, Gergely Karácsony.

Opozičný kandidát prekvapivo túto jeseň porazil dlhoročného vládneho primátora a hneď sa stal jednou z nádejí maďarskej opozície proti autokratickému premiérovi Viktorovi Orbánovi, ktorý posledné roky tvrdo útočí na nezávislé médiá či občiansku spoločnosť.

Prahu zastupoval člen Pirátskej strany Zdeněk Hřib, ktorý sa stal primátorom v novembri minulého roku, podobne ako Matúš Vallo v Bratislave. Z Varšavy prišiel Rafal Trzaskowski, ktorý kandidoval tiež vlani za opozičnú Občiansku platformu.

Všetci štyria primátori sa hlásia k Európskej únii i k NATO a demokratickým zmenám po páde Berlínskeho múru. „Tranzícia mala však ďaleko od dokonalosti. Naše spoločnosti začínajú prejavovať choroby, na ktoré sa pozeráme s veľkým znepokojením. Rastie nerovnosť. Náš zdravotnícky systém je pod tlakom. Príliš veľa mladých ľudí odišlo, aby hľadali lepšie príležitosti,“ píšu primátori v pakte.

Tieto znepokojivé trendy sa podľa nich dajú vyriešiť cez aktívnu demokraciu či rozumné a inkluzívne spravovanie vecí verejných.

„Bohužiaľ, v posledných rokoch populisti dominovali politickej mape v mnohých krajinách v strednej Európe (a za ňou). Využívajú spoločenskú nespokojnosť na osobný a politický zisk bez toho, aby poskytli skutočné riešenia (…) a šíria ten druh xenofóbneho nacionalizmu, ktorý dvakrát pohltil Európu vo vojne v predchádzajúcom storočí,“ dodávajú štyria primátori.

Mestá na celom svete podľa nich čelia spoločným výzvam, ako sú zmena klímy a zhoršovanie životného prostredia, rastúca nerovnosť a neznášanlivosť a zvyšujúce sa náklady na bývanie. „Stále viac spolupracujú medzi sebou, zhromažďujú zdroje a vymieňajú si názory na to, čo funguje. Povznášajú sa nad straníckosť a zameriavajú sa na spôsoby, ako poskytnúť riešenia svojim obyvateľom,“ píše sa v pakte.

„Naše mestá sú motorom rastu a inovácií v regióne. Keďže čelíme mnohým spoločným výzvam, rozhodli sme sa ich riešiť spoločne. Z tohto dôvodu sme hrdí na to, že sme založili Pakt slobodných miest, ktorý sa formálne začína na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti 16. decembra.“

Odpor proti populistom

Ako si všimli britské noviny Financial Times – všetci štyria symbolizujú odpor opozície proti vládnucim populistom. „Postavia sa spolu na obranu proeurópskeho mestského voliča proti sociálne konzervatívnym nacionalistickým vládam a na podporu zelených politík,“ napísali britské noviny.

Karácsony je presvedčený, že mestá sa vždy postavili za solidaritu a hodnoty. Z Budapešti chce teraz vytvoriť most do Európy. Maďarský analytik Botond Feledy však varuje pred veľkými

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie