Denník N

Charizmatický guru, či klamár a sexuálny predátor? Podľa dokumentu je známy jogín Bikram Choudhury to i to

Foto - Netflix
Foto – Netflix

Tvorcovia dokumentu na Netflixe tvrdia, že slávny učiteľ jogy vybudoval svoje impérium na klamstve, manipulácii a sexuálnom násilí. Nakoniec sa stal obeťou vlastného kultu. Jeho žiačky učia jogu aj na Slovenku.

„Vitajte v Bikramovej mučiarni, kde budete nasledujúcich 90 minút zabíjať sami seba,“ víta žiakov na začiatku hodiny. Má na sebe čierne plavky speedo, vlasy zviazané do drdola a na zápästí mu žiaria rolexky.

90-minútové cvičenie pozostáva z 26 predpísaných pozícií, cvičí sa v miestnosti vyhriatej na 40 stupňov Celzia pri vlhkosti vzduchu 55 percent. Mnohí Bikramovi žiaci tvrdia, že im táto zázračná jogová metóda zachránila život, no kritici už dávnejšie prirovnávali popularitu slávneho jogína k fanatickému kultu.

Ako ukazuje dokument Netflixu „Bikram: Yogi, Guru, Predator“, hoci chudobný mladík z Indie urobil v Amerike rozprávkovú kariéru, nakoniec z nej s hanbou utiekol. Osudnými sa mu stali obvinenia zo sexuálneho násilia.

Zachránil som Nixona!

Dokument pomocou archívnych záberov približuje, ako sa Birkam Choudhury, ktorý sa narodil v roku 1944 v indickej Kalkate, postupne stal legendou. Nepochybne aj zásluhou mimoriadneho talentu, ctižiadostivosti a tvrdej driny. No tiež vďaka obyčajnému klamstvu. Tvrdil, že svojím cvičením zachránil amerického prezidenta Richarda Nixona pred amputáciou nohy. Nikdy sa to nepodarilo preukázať. Zostavu jogových pozícií, ktorej dal názov Bikram joga, prezentoval ako svoj vlastný vynález, no neskôr sa ukázalo, že ju len prevzal od svojho indického učiteľa a zabudol sa k tomu priznať.

Jeho prominentných žiakov a fanúšikov, medzi ktorých patrili aj Shirley MacLainová, Quincy Jones, Raquel Welchová či George Clooney, to však netrápilo. Jogové impérium, ktoré si postupne aj vďaka nim vybudoval, mu prinieslo majetok v hodnote 75 miliónov dolárov a jeho autopark tvorilo 43 luxusných áut. A hoci okázalý prepych bol v príkrom rozpore s imidžom asketického guru, ktorý chodí celý deň v jedných čiernych plavkách, jeho žiakom to neprekážalo.

Foto – Netflix

Urážky mu tolerovali

Ako v dokumente hovorí jedna z Choudhuryho žiačok Val Skylar Robinsonová, Bikram videl vo svojich žiakoch potenciál, ktorý oni sami nevideli. „Mnohí ľudia objavili túto jogu vtedy, keď boli úplne zlomení,“ opisuje v dokumente Robinsonová, ktorá sama začala chodiť na Bikramove hodiny, keď jej ako 28-ročnej hrozila operácia bedrového kĺbu. Vďaka Bikram joge odišla z kurzu bez krívania.

Nadšenie a obdiv sa však často pretavili do ekonomickej a sociálnej závislosti žiakov od svojho učiteľa. Aj preto mu mnohí ochotne tolerovali urážky, ktorými ich častoval na hodinách.

Jeden zo žiakov, Jakob Schanzer, v dokumente spomína, ako ho Bikram „motivoval“ k lepšiemu výkonu. „Vtiahni

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Sexuálne zneužívanie

Svet

Teraz najčítanejšie