Denník N

Özil sa zastal Ujgurov. V Číne pália jeho dresy a štátna televízia neodvysielala zápas Arsenalu

Mesut Özil. Foto - TASR/AP
Mesut Özil. Foto – TASR/AP

Všetko spustil jeden príspevok na sociálnych sieťach. „V Číne sa pália korány, zatvárajú mešity, zakazujú teologické školy a zabíjajú náboženskí vodcovia. No moslimovia sú aj tak ticho,“ uverejnil nemecký futbalista s tureckými koreňmi Mesut Özil na Instagrame aj Twitteri.

V pozadí týchto slov bola vlajka Východného Turkestanu. Toto územie, ktoré bolo nakrátko samostatnou republikou v štyridsiatych rokoch dvadsiateho storočia, dnes kontroluje Čína a je známe ako Sin-ťiang. Podľa odhadov tam žije zhruba desať miliónov moslimských Ujgurov.

Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí za ostatné dva roky Čína uväznila viac ako dva milióny z nich. Údajne ich drží v prevýchovných táboroch, ktoré pripomínajú pracovné tábory z obdobia po druhej svetovej vojne. Peking to odmieta.

Po Özilovovom príspevku čínska štátna televízia CCTV odmietla odvysielať nedeľňajší zápas medzi Arsenalom (za ktorý Özil hrá) a Manchestrom City. Čínske ministerstvo zahraničných vecí uvádza, že hráč sa stal obeťou dezinformácií.

„Neviem, či samotný pán Özil niekedy Sin-ťiang navštívil, no zdá sa, že naletel na fake news a jeho konanie ovplyvnili nepravdivé domnienky,“ povedal hovorca ministerstva Geng Šuang.

„Ak sa mu naskytne podobná príležitosť, radi ho v Sin-ťiangu privítame, aby sa o tom presvedčil osobne. Pokiaľ má zdravý úsudok, nebude mu robiť problém rozlíšiť dobré od zlého. Uvidí, že tu panuje spravodlivosť.“

Jeho slová znepokojili aj Čínsku futbalovú asociáciu. „Zranil všetkých čínskych fanúšikov, ktorí ho obdivujú, dotkol sa celého čínskeho národa. Nemôžeme to akceptovať,“ znelo vo vyhlásení.

Ešte ďalej zašiel novinár denníka Global Times Chu Si-ťin, ktorý vo svojom tweete napísal: „Tak tento chlap je skutočne obmedzený. Nechcel by posmeliť celý džihád a vyhovárať sa pri tom na Sin-ťiang?“ Príspevok neskôr zmazal.

Fanúšikovia pália jeho dresy

Özil bol až doteraz v krajine mimoriadne populárny. Na čínskej sociálnej sieti Weibo ho sledujú viac ako štyri milióny ľudí, ktorí ho prezývajú „272“. Presne tak sa totiž v čínštine vyslovuje jeho priezvisko.

Teraz mu však priaznivci nevedia prísť na meno. „Viete, ako strávili ostatné dva dni fanúšikovia Arsenalu v Číne? Snažili sa pochopiť, ako sa stal z ich idola šíriteľ takýchto klebiet. Ak sa snaží útočiť na Čínu, neznamená pre nás viac ako špinavé mravce,“ citoval jednu z nahnevaných reakcií denník Guardian.

„Ako čínskeho fanúšika ma veľmi sklamal. Prečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie