Denník N

Jeden ohňostroj môže byť škodlivejší ako škatuľka cigariet

Ilustračné foto – Unsplash/Alex Jones
Ilustračné foto – Unsplash/Alex Jones

Ak chcete prežiť ohňostroj v zdraví, budete naň musieť ísť v plynovej maske, v ochranných okuliaroch a s protihlukovými slúchadlami.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Tí, čo čítali Tolkiena, si iste spomenú, že čarodejník Gandalf, najväčší bojovník proti zlu v Stredozemi, bol v Hobitove známy iba ako starý, tak trochu čudný patrón, ktorý im tam každoročne robil ohňostroj. Prišiel vždy na sviatky a na bričke si doviezol petardy, delobuchy a ohnivé rakety.

Na pyrotechniku mal Gandalf certifikát a v tejto oblasti to bol skutočne majster nad majstrov. Nikdy sa ani len nepopálil.

Dnes by to v Hobitove asi vyzeralo ináč. Gandalfa by už viac nepotrebovali, lebo v miestnych nákupných centrách by si hobiti nakupovali pyrotechniku najrozličnejšieho druhu sami a sami by ju aj odpaľovali. Bez certifikátu, ale legálne.

Keďže však hobiti v tomto smere nie sú žiadni experti, vyznajú sa skôr v pestovaní mrkvy, iste by sa to nezaobišlo bez úrazov. Ba dokonca ani bez obetí na životoch.

Tisíc stupňov Celzia

My sa na hobitov v tomto smere nesporne podobáme, takže skôr, než sa na Silvestra vyberieme na ohňostroj, mali by sme si preštudovať aspoň základnú vedeckú literatúru týkajúcu sa hroziacich nebezpečenstiev. Aby sme vedeli, do čoho ideme. Jeden neopatrný klik pri narábaní s pyrotechnikou totiž môže znamenať palec dole.

Chirurgovia z Lekárskej univerzity v Loyole upozorňujú, že pyrotechnika je v Spojených štátoch každoročne zodpovedná za tisícky urgentných zdravotníckych zásahov. Najčastejšie ide o povrchové popáleniny, ale až 30 percent poranení si vskutku vyžiada amputáciu čohosi – prstov, palca, či dokonca aj celých končatín.

Dokonca aj zábavná pyrotechnika všeobecne považovaná za bezpečnú, taká, ktorá je dostupná aj deťom, môže byť veľmi nebezpečná. Teplota na hrote horiacej prskavky napríklad presahuje tisíc stupňov Celzia. Neopatrné zaobchádzanie s prskavkou teda môže skončiť vznietením šatstva, záclony, stromčeka a následnou popáleninou či požiarom.

Poranenia očí a sluchu

S potenciálnym priamym nebezpečenstvom narastá aj závažnosť prípadných poranení. Lekári z Vanderbiltovej univerzity v Nashville zaznamenali v priebehu jedného roka jedenásť úmrtí a takmer desaťtisíc urgentných príjmov súvisiacich s používaním zábavnej pyrotechniky.

V tomto prípade stačí jediný okamih, aby sa z toho názvu stal oxymoron – a novinový titulok ohlási, že „zábavná pyrotechnika spôsobila tragédiu“.

V desiatich percentách pohotovostných zásahov išlo o úrazy očí, za ktoré boli zodpovedné prevažne rakety a delobuchy, a ktoré spravidla končia trvalým poškodením zraku. Alarmujúcim zistením je aj to, že hoci je tento typ nebezpečnej pyrotechniky v Spojených štátoch predajný len dospelým osobám, väčšina postihnutých boli deti vo veku do 15 rokov.

Nie všetky poranenia spôsobené ohňostrojmi sú však na prvý pohľad zjavné a nie všetky končia na pohotovosti. Vo vedeckom článku publikovanom v časopise Ear and Hearing odborníci z Texaskej univerzity v Dallase varujú, že už aj jednorazové vystavenie sa nadmernému hluku môže spôsobiť trvalé poškodenie sluchu.

Nadmerným hlukom, to znamená viac ako sto decibelov, trvajúcim viac ako jednu minútu sa môžu nezvratne poškodiť vlásočnicové bunky vo vnútornom uchu alebo aj priamo neuróny sluchovej kôry. Pravda, rovnaké nebezpečenstvo hrozí nielen z ohňostroja, ale aj z iných zariadení, napríklad z mp3 prehrávača.

Horšie než škatuľka cigariet

A aby toho nebolo málo, vedci z barcelonského Ústavu pre výskum životného prostredia a vody zistili, že ohňostroj so sebou prináša nielen svetlo a hluk, ale aj dosť závažnú zmenu ovzdušia.

Po doznení posledných výbuchov odobrali vzorky dymu zo vzduchu a namerali v ňom vysoké, zdravie ohrozujúce koncentrácie olova, medi, stroncia, draslíka, hliníka, titánu, bária, antimónu, oxidu dusnatého a oxidu siričitého. Z nameraných hodnôt vyplýva, že je azda menej škodlivé vyfajčiť škatuľku cigariet, ako zúčastniť sa jedného ohňostroja.

Ak vám napriek všetkým týmto odborníkmi popísaným negatívam stojí za to zúčastniť sa novoročného ohňostroja a hľadať na ňom nejaké to pozitívum, zoberte si z uvedenej vedeckej literatúry aspoň ponaučenie:

Na ohňostroj choďte iba v plynovej maske, ak žiadnu nemáte, tak aspoň použite respirátor, a určite v ochranných okuliaroch a s protihlukovými slúchadlami (takými, aké mal Otík Rákosník) alebo aspoň s poriadnymi štupľami v ušiach.

A prácu s pyrotechnikou radšej prenechajte profesionálom s certifikátom. Aj keď Gandalf to zrejme nebude, lebo ten sa odsťahoval do Valinoru.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie