Denník N

Ako zvládnete zápis konečného užívateľa výhod do registra aj sami

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Eseročky, ktoré boli založené pred 1. novembrom 2018, musia do obchodného registra do konca decembra zapísať svojho konečného užívateľa. Táto povinnosť sa týka aj jednoosobových eseročiek a aj vtedy, ak nemajú zákazky od štátu.

Firmy, ktoré vznikli neskôr, tento zápis už urobili pri zápise do obchodného registra. Výnimku z tejto povinnosti majú len subjekty, ktoré sú už zapísané v registri partnerov verejného sektora, ktorý vedie Okresný súd v Žiline a tiež subjekty verejnej správy a emitenti cenných papierov prijatí na obchodovanie na regulovanom trhu.

Ak túto povinnosť podnikateľský subjekt nesplní, hrozí mu pokuta až do výšky 3 310 eur.

Kto je konečný užívateľ (a musí sa zapísať)

  • Konečným užívateľom sú spravidla spoločníci, akcionári, tichí spoločníci. Môžu ním byť aj konatelia, členovia predstavenstva alebo aj členovia manažmentu či prokurista.
  • Ak vašu firmu skutočne ovládate, kontrolujete alebo máte z nej prospech vy ako spoločník, ste konečným užívateľom výhod vy. Ak je takýchto osôb viac, koneční užívatelia výhod sú zvyčajne všetci.
  • Ak firmu vlastnia na polovicu manželia, obaja sú konečnými užívateľmi výhod.
  • Nová povinnosť sa týka všetkých obchodných spoločností vrátane eseročiek založených pred novembrom 2018, a to aj vtedy, keď nepodnikajú so štátom.
  • Zapísať sa musia aj družstvá, nadácie, neinvestičné fondy a neziskové organizácie.

Zápis treba urobiť na špeciálnom formulári zverejnenom na webe ministerstva spravodlivosti buď online, alebo v listinnej podobe. Je síce zadarmo, ale zvládnuť ho nie je také jednoduché. Aj preto sa firmy obracajú na rôzne spoločnosti, ktoré to za nich urobia za poplatok. Ten sa pohybuje od 30 do 80 eur.

Ak ste majiteľ jednosobovej eseročky a chcete ušetriť, môžete skúsiť registráciu zvládnuť bez pomoci. Podrobný návod ako nahlásiť konečného užívateľa výhod do obchodného registra zadarmo má na svojom webe napríklad spoločnosť Firmáreň.

Ako zapísať konečného užívateľa radí Ivan Kühn zo spoločnosti Disig, ktorá je poskytovateľom kvalifikovaných certifikátov a časových pečiatok. „Zápis je možné uskutočniť aj elektronicky a samostatne, ale najmä bezplatne. Každý, koho sa táto povinnosť týka, k tomu potrebuje počítač, občiansky preukaz s čipom (eID) s certifikátom pre elektronický podpis a čítačku kariet,“ hovorí Kühn.

Ako na to?

1. Krok: Vyplnenie formulára

Kliknite na formulár č. 31 na webe ministerstva spravodlivosti (zápis zmeny údajov o konečnom užívateľovi výhod v elektronickej podobe).

Formulár vyplňte a skontrolujte. Kliknite na tlačidlo „Kontrola vyplnenia“ (v pravej hornej časti formuláru). Prípadné chyby budú vyznačené na červeno. Po ich opravení kontrolu zopakujte.

Následne prejdite k tlačidlu „Vygenerovať súbor“. Hľadajte skrytý znak spinky a tento súbor si stiahnite do svojho počítača.

2. Krok: Elektronické podpísanie

Aby ste to formulár mohli podpísať, musíte mať eID a čítačku.

Vyplnený formulár musíte elektronicky podpísať. Použite na to desktopovú aplikáciu (Disig Desktop Signer) alebo webovú službu.

Nahrajte súbor na server a sledujte pokyny pre vytvorenie elektronického podpisu.

3. Krok: Elektronické podanie

V poslednom kroku musíte elektronicky podpísaný súbor podať cez portál www.slovensko.sk. Aj na tento krok potrebujete eID a čítačku.

Najskôr sa musíte prihlásiť a cez vyhľadávač nájsť službu „Podávanie návrhu na zápis zmeny zapísaných údajov o konečných užívateľoch výhod“.

Potom si zvolíte poskytovateľa – príslušný súd, v ktorého evidencii je vaša firma.

Následne prejdite na službu. Zobrazí sa vám „Návrh (podnet) na zmenu konečného užívateľa výhod“.

Doplníte chýbajúce údaje a kliknite na tlačidlo „Nahraj dokumenty“. Otvorí sa okno pre doplnenie „Prílohy podania“. Pre „Výber podoby podania“ zvoľte “elektronická“.

Vyberte uložený elektronicky podpísaný formulár z predchádzajúceho kroku a uložte ho stlačením ikony „uložiť“.

Potom kliknete na „prehľad podania“ a po poslednej vizuálnej kontrole odošlite podanie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie