Denník N

Nestačí ich zavrieť do väzenia, treba riešiť nevýhodné zmluvy

Problém s nevýhodnými zmluvami nikto za 30 rokov nedokázal uspokojivo vyriešiť. Stáli nás miliardy eur, ďalšie škody pribúdajú.

Autor je predsedom strany Spolu

Vláda Petra Pellegriniho zobrala na vedomie správu Najvyššieho kontrolného úradu. Podľa nej štát prišiel na cestnom mýte za posledné desaťročie o stovky miliónov eur, ktoré skončili vo vreckách súkromných osôb. Ministri a pán premiér zobrali správu na vedomie a urobili presne to, čo so zmluvami nevýhodnými pre štát robili vždy. Nič.

Mýtny tender bol jednou z najväčších káuz prvej vlády Roberta Fica. Vidíme však, že ešte väčším škandálom je nakoniec podpísaná zmluva. Obsahuje množstvo dodatočných ustanovení – napríklad sa “vypustilo” to, že štát na konci dostane mýtnu infraštruktúru, za ktorú si zaplatil. Najnovšie to vyzerá, že nás bude stáť ďalšie stovky miliónov eur.

Žiaľ, takýchto káuz sa nakopili desiatky až stovky. Vlastne je ťažké spomenúť si na týždeň, keď by sme sa nedozvedeli o novej pochybnej zmluve alebo nám médiá nepripomenuli starú zmluvu ako mýto, Tipos či slovensko.sk. Z verejných peňazí doplácame na množstvo neférových kontraktov, ktoré nemali byť nikdy uzavreté. Mnohé sú, navyše, prakticky nevypovedateľné.

Ani hmotná zodpovednosť nestačí

Potrebujeme reálnu hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov. Je to opatrenie, o ktorom hovoria viacerí, máme ho aj v našom programe. Ale aj keby sme pánovi Vážnemu a jemu podobným zabavili majetky a zmrazili účty, stovky miliónov eur škôd z mýtneho systému nám to nevráti. Ľudia prisatí na štátnych peniazoch budú štát okrádať ďalej.

Musíme napadnúť, možno aj súdne riešiť nevýhodné zmluvy a tvrdo bojovať za záujem štátu. Ak nám voliči dajú dôveru, určite sa do toho pustíme. Nezostaneme pri tom, že okrádanie štátu “vezmeme na vedomie” ako pán Pellegrini a jeho ministri.

Potrebujeme však zásadne riešiť aj to, ako uzatváranie nevýhodných zmlúv zastaviť. Musíme nájsť spôsoby ako zabezpečiť, aby ich bolo možné vyhlásiť za neplatné, ak budú uzavreté a obmedziť na minimum škody pre štát. To je jediné skutočné riešenie toho, aby nás na Slovensku aj o ďalších desať rokov nestrašili zmluvy a kšefty ľudí, na ktorých mená si možno ani nespomenieme.

Krízová situácia, radikálne riešenie

Je vo verejnom záujme chrániť Slovenskú republiku pred nevýhodnými záväzkami uzatvorenými v jej mene ministrami a úradníkmi, ktoré nakoniec platia daňovníci. Ak by boli tieto povinnosti na strane štátu upravené všeobecne záväzným predpisom, nemohli by zmluvné strany argumentovať, napríklad, nevedomosťou či dobrým úmyslom.

Navrhneme preto osobitný zákon o postupe pri uzatváraní zmlúv v mene Slovenskej republiky. Zavedieme v ňom napríklad povinné zverejňovanie veľkých zmlúv už 30 dní pred ich podpisom, čo by mal byť dostatočný čas na odhalenie problémov. Zároveň sa bude pri nich povinne posudzovať hodnota za peniaze a právne riziká od možnosti odstúpenia od zmluvy až po otázku autorských práv. Prísnejšie pravidlá sa budú týkať aj podpisovania dodatkov k už existujúcim zmluvám.

Sme presvedčení, že schválenie nekompromisných pravidiel pre štátne zmluvy musí byť jednou z priorít novej vlády. Nikto za 30 rokov nedokázal problém uspokojivo vyriešiť. Stál nás miliardy eur, ďalšie škody pribúdajú. Urobilo sa síce veľa dôležitých krokov, ako je povinné zverejňovanie zmlúv a register konečných užívateľov výhod, ale musíme ísť ďalej. Kritická situácia si vyžaduje radikálne riešenie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie