Denník N

Naše vzťahy s Ukrajinou sa zhoršili, Kyjev napadol Slovensko za zmluvu s Gazpromom

Slovenský premiér Robert Fico a jeho ukrajinský kolega Arsenij Jaceňuk spustili vlani na jeseň reverz na Ukrajinu. FOTO - TASR
Slovenský premiér Robert Fico a jeho ukrajinský kolega Arsenij Jaceňuk spustili vlani na jeseň reverz na Ukrajinu. FOTO – TASR

Ukrajinský premiér Jaceňuk napadol Slovensko za dohodu s Gazpromom a jeho vláda náhle zrušila stretnutie V4 o energetickej efektívnosti. Podľa slovenských expertov sa správa arogantne a umelo vyvolaným konfliktom si len škodí.

Keď koncom mája slovenský prezident Andrej Kiska cestou na samit EÚ navštívil svojho ukrajinského kolegu Petra Porošenka v Kyjeve, ich stretnutie prebiehalo vo veľmi srdečnej atmosfére. Obaja si tykali, oslovovali sa Andrej a Petro a ich stretnutie medzi štyrmi očami sa natiahlo nad plánovaný čas.

„Taká intenzívna a srdečná úroveň vzťahov medzi Slovenskom a Ukrajinou, ako je teraz, ešte nebola,“ zhodnotil to ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Oteplenie vzťahov nevydržalo dlho.

Ukrajinská vláda najskôr náhle zrušila na tento týždeň plánované stretnutie krajín V4 v ukrajinskom meste Ivano-Frankivsk o energetickej bezpečnosti, na ktorom slovenská strana pracovala niekoľko mesiacov. Vzápätí Kyjev obvinil Slovensko, že svojou dohodou s Gazpromom porušuje zákony EÚ.

Ukrajinský prezident Porošenko sa mal so svojím slovenským kolegom stretnúť cez víkend na konferencii GLOBSEC v Bratislave, kde bol aj oficiálne zapísaný v programe. Nakoniec neprišiel.

Slovenskí experti: Kyjev sa správa arogantne

Slovenský premiér Robert Fico dlhodobo útočí na ukrajinskú vládu, pretože ju považuje za nespoľahlivú, a málokedy sa jej zastane v konflikte s Moskvou. Ukrajinský veľvyslanec na Slovensku dokonca Ficovi odkázal, že sa nespráva ako práve najlepší sused. Tentoraz však aj nezávislí slovenskí experti tvrdia, že ukrajinská vláda sa správa arogantne. 

„Zbytočne ide do konfliktu, keď môžeme povedať, že vďaka nášmu reverzu v pohode prežili zimu bez ruského plynu,“ rozpráva šéf Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba o najnovších krokoch vlády v Kyjeve.

Slovensko minulý september napriek tlaku Gazpromu, ktorý bezdôvodne znížil dodávky na Slovensko aj o 50 percent, spustilo reverzný tok plynu cez Vojany na Ukrajinu.

„Ide o kapacitou 14,5 miliardy kubických metrov, reálne Ukrajinci potrebujú okolo 20 miliárd, čo s pomocou Poľska či Maďarska v pohode skombinujú. Navyše, aj keby sa spojazdnila veľká rúra v Kapušanoch, Kyjev by jeho kapacity reálne nevyužíval,“ dodáva Duleba, ktorý považuje správanie sa Ukrajincov za veľmi neseriózne.

Vláda Arsenija Jaceňuka sa podľa agentúry Reuters obrátila na úrady EÚ s tým, že slovenský plynový operátor Eustream svojou dohodou s Gazpromom bráni veľkému reverzu plynu cez kľúčový slovenský plynovod na Slovensko.

„Ukrajina opakovane požiadala Slovensko, aby jej povolilo reverz cez jednu zo štyroch tranzitných plynovodných staníc (Užhorod – Veľké Kapušany) na ukrajinsko-slovenských hraniciach, ale Eustream to odmietol s odkazom na dohodu s ruským dodávateľom Gazpromu,“ napísala agentúra Reuters.

Eustream označil výčitky za neopodstatnené. „Eustream má veľký záujem o konštruktívne riešenie situácie a pri svojom konaní sa dôsledne drží práva EÚ a svojho poslania, ktorým je bezpečná a spoľahlivá preprava zemného plynu,“ napísal v stanovisku. Eustream je podľa svojich slov pripravený pristúpiť k rokovaniam a v „maximálnej miere podporiť ukrajinskú stranu, ale súčasne musí brať do úvahy svoju zodpovednosť za zaistenie prepravy plynu do množstva štátov Európskej únie“.

Jaceňuk útočí na Eustream

Premiér Arsenij Jaceňuk podľa júnového listu šéfom Európskej únie napísal, že dohoda medzi Eustreamom a Gazpromom je „priamym porušením zákonov EÚ“.

„Úplný slovenský reverz by pomohol Ukrajine ukončiť závislosť od Gazpromu a prípadne dovážať všetok plyn z EÚ,“ napísal Jaceňuk.

Slovenský energetický expert Karel Hirman kritiku slovenského postoja odmieta. „Samotní Ukrajinci tvrdia, že vďaka reverzu cez Slovensko ušetrili na nákupe plynu 3 miliardy dolárov. Momentálne je reverzný plynovod Vojany – Užhorod využívaný Ukrajinou len na polovicu kapacity, lebo zvýšili dovoz plynu z Ruska. Práve pod tlakom slovenského reverzu im znížili ceny. Takže šetria ďalšie milióny,“ rozpráva Hirman.

Za súčasnej situácie hlbokého prepadu domácej spotreby podľa neho Ukrajinci žiadne ďalšie technické kapacity na import plynu z EÚ nepotrebujú a rovnako ani téma veľkého reverzu nie je na programe dňa.

„Je naozaj veľmi zvláštne, že nečlenská krajina EÚ, ktorá ešte ani nezačala reálne plniť svoje záväzky vyplývajúce z asociačnej dohody, poučuje člena EÚ aj Európskej komisie, čo je a nie je v súlade s legislatívou Únie,“ povedal Hirman.

„Útoky na Slovensko sú kontraproduktívne a nevyriešia základný problém Ukrajiny: mať obchodne pod kontrolou svoj tranzit a vytvoriť štandardné podmienky výhodne pre obchodníkov s plynom z EÚ, ale aj pre Gazprom,“ dodal energetický analytik.

Odložené stretnutie o energetickej efektívnosti

Obvinenie Slovenska z blokády veľkého reverzu prišlo v čase, keď ukrajinská strana odložila dlho pripravované expertné stretnutie V4 o energetickej efektívnosti v Ivano-Frankivsku.

„Ukrajinci najskôr tesne pred stretnutím chceli, aby sme tam dodali panel o plyne, hoci to nebolo témou. Potom si päť dní pred začiatkom vyžiadali účasť zástupcov z ministerstva pre energetiku, to sa však tak krátko pred podujatím nerobí,“ hovorí Duleba, ktorý akciu pripravoval niekoľko mesiacov.

„Zrušenie dávno dohodnutej a naplánovanej akcie na poslednú chvíľu bolo neslušné nielen voči Slovensku a všetkým partnerom z V4, ktorí sa stretnutia mali zúčastniť, ale aj voči ukrajinským samosprávam, firmám a organizáciám, ktoré sa vo veľkom na akciu chystali a mali o ňu veľký záujem,“ rozpráva Hirman.

„Pre mňa ako energetika je zarážajúce, že ukrajinská vláda a ministerstvo zahraničných vecí zjavne nechápu, že čoraz dôležitejšou súčasťou energetickej bezpečnosti je využiť lokálne obnoviteľné zdroje.“

Postup ukrajinskej vlády podľa Hirmana v prvom rade škodí samotným občanom Ukrajiny, „ktorí si už veľa vytrpeli v dôsledku výčinov predošlého režimu Viktora Janukovyča a stále celá krajina znáša obrovské straty v dôsledku ruskej anexie a bojov na Donbase,“ rozpráva Hirman, ktorého najviac zaráža, že politické elity v Kyjeve čoraz viac kritizujú EÚ, že im dostatočne nepomáhame, ale oni samotní dosahujú len veľmi málo reálnych výsledkov.

Slovenská diplomacia na kritiku z ukrajinskej strany reagovať nechcela.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie